Radulescu: Demisia lui Danila e un avertisment pentru sefii romani ai bancilor

Data publicarii: 24-10-2007 | Finante-Banci

Demisia lui Nicolae Danila din fruntea Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost o intelegere mutuala si poate reprezenta o tendinta de schimbare a managerilor romani cu altii straini, a declarat marti, fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu.

Potrivit lui Eugen Radulescu, faptul ca Nicolae Danila a renuntat la functia detinuta in cadrul Bancii Comerciale Romane este mult mai important decat faptul ca un presedinte de banca pleaca si trebuie privit ceea ce se intampla in sistemul bancar romanesc in ansamblul sau, nu in particular. Radulescu a explicat ca in cazul numirii presedintilor de banci exista doua abordari, in care fie este adus un manager strain, fie un manager roman, care cunoaste piata interna este lasat sa conduca o banca si dupa preluarea acesteia de catre o institutie de profil straina. "In ultima vreme se produsese o tendinta de crestere a numarului de manageri romani si mai multe banci au ales manageri romani pentru conducere, chiar banci straine", a adaugat Radulescu.

Fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni considera ca este posibil ca demisia presedintelui executiv al BCR sa marcheze "un prim moment invers" in tendinta de pana acum. Eugen Radulescu a precizat ca totusi, in cazul demisiei presedintelui CEC, schimbarea a fost mai putin surprinzatoare, pentru ca noul director executiv al Bancii Comerciale Romane (n.r. Manfred Wimmer) "a fost tot timpul parte a procesului, deci nu este cineva care a fost parasutat dinafara si vine sa preia cea mai mare banca din sistem, fara sa cunoasca ce se intampla in interior".

Eugen Radulescu a spus ca va fi interesant de vazut daca aceasta modificare la nivelul de varf al conducerii BCR "va aduce imediat o imbunatatire a activitatii bancii, va aduce mai tarziu o imbunatatire a activitatii bancii, sau nu va aduce deloc o asemenea imbunatatire". De asemenea, Radulescu a adaugat ca va fi interesant de urmarit si ce va face Erste Bank in continuare, "avand in vedere ca practic, ramane fara unul dintre exponentii foarte marcanti ai sistemului bancar romanesc".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: