Senatul a aprobat despagubiri cash de cel mult 500.000 lei pentru fostii proprietari

Data publicarii: 25-10-2007 | Economie

Senatul a adoptat tacit, miercuri, ordonanta de urgenta 81/2007 privind Fondul Proprietatea, care prevede despagubiri in numerar de maximum 500.000 lei si compensarea cu actiuni la Fond pentru proprietarii deposedati abuziv de stat in perioada comunista.

Despagubirile in numerar vor fi facute in doua transe de cate cel mult 250.000 lei, diferenta urmand sa fie acoperita de actiuni la Fondul Proprietatea.

Actul normativ a fost adoptat tacit, insa nu fara emotii pentru reprezentantii Executivului, din dezbateri conturandu-se perspectiva ca ordonanta de urgenta sa fie respinsa de senatori, cu largul concurs al membrilor PSD.

Discutiile au debutat cu o intrebare adresata delegatilor guvernamentali de social-democratul Viorel Stefan, care a dorit sa afle care este suma prevazuta in proiectul de buget pe 2008 pentru acordarea despagubirilor si impactul asupra deficitului bugetar.

Viorel Stefan a fost urmat de senatorul Ionut Popescu, cel care a argumentat ca "ordonanta vine sa inchida un cerc deschis la inceputul anulului 1990, cand s-au retrocedat primele proprietati catre taranii din fostele CAP-uri". Ionut Popescu a aratat ca nici un partid nu-si poate aroga paternitatea infiintarii Fondului Proprietatea, iar o eventuala respingere a acestei ordonante ar avea ca prim efect faptul ca nu se vor mai putea plati despagubiri in bani.

"UDMR va vota aceasta ordonanta, care cred ca are principala miza sa redea increderea cetatenilor in capacitatea statului roman de a oferi despagubiri pentru nelegiuiri care s-au facut intr-o perioada anterioara", a anuntat la randul sau senatorul maghiar Peter Eckstein Kovacs.

"Eu personal nu voi putea vota o asemenea lege", a intervenit senatorul PSD, Ioan Solcanu. Solcanu a criticat absenta ministrului de economiei si finantelor, Varujan Vosganian, de la dezbateri. La randul sau, liderul grupului liberal din Senat, Puiu Hasotti, a exprimat regretul ca ministrul nu se afla la discutii, insa a argumentat ca absenta sa nu este un motiv suficient pentru respingerea actului normativ initiat de Guvern.

"Noi am fi vrut sa fie o lege rotunda. Daca ii dam omului inapoi sa-i dam ce a fost al lui, nu o pomana a statului si atat", a spus democratul Gheorghe Constantin. El a dorit sa afle pe ce criterii s-a stabilit suma prevazuta si de ce nu se face un acord intre valoarea de piata a imobilelor si despagubirile acordate.

"Este o pacaleala care nu se joaca decat din punct de vedere al impactului electoral, de a castiga capital politic. Suntem de acord cu despagubirile, nu suntem de acord cu afirmatia ca daca pica aceasta ordonanta este o nenorociere. Nu, daca pica aceasta ordonanta, orice titlu de despagubire poate fi compensat in lei", a fost cea de-a doua interventie a senatorului PSD Viorel Stefan.

Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Mihnea Uioras, a explicat ca pentru 2008 ordonanta nu genereaza nici un fel de surplus la bugetul de stat, deoarece despagubirile nu se acorda din surse bugetare, ci din dividende la Fondul Proprietatea.

"Daca aceasta ordonanta nu trece, nu pot fi acordate despagubiri banesti, ci doar actiuni in continuare", a aratat oficialul guvernamental. Uioras a precizat ca plafonul de 500.000 lei nu limiteaza despagubirile, iar tot ce depaseste aceasta valoare va fi compensat prin actiuni la Fondul Proprietatea. El a anuntat ca plata sumelor va debuta la 1 noiembrie anul curent. Tot el a explicat absenta ministrului economiei si finantelor de la dezbateri prin desfasurarea in paralel a sedintei de Guvern.  

Dupa dezbateri, sedinta Senatului a fost suspendata din lipsa de cvorum, iar ordonanta a fost adoptata tacit. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Pana in acest moment, Fondul Proprietatea are la dispozitie 150 milioane lei, care sunt plasati in depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank, pentru plata despagubirilor in numerar, la care se adauga si sumele incasate din dividende. Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane lei, aferente participatiilor la companiile aflate in protofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.  La inceputul lunii octombrie, numarul persoanelor private care detineau atestat de actionar la Fondul Proprietatea era de 2.476. Valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social al Fondului, dupa cum arata datele afisate pe pagina de internet a Fondului Proprietatea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: