Vladescu: Ford e dispusa sa astepte decizia CE pana in primavara lui 2008

Data publicarii: 25-10-2007 | Economie

Compania Ford este dispusa sa astepte clarificarea problemei ajutorului de stat la Automobile Craiova, investigata de Comisia Europeana (CE), pana in martie-aprilie 2008, a apreciat fostul secretar de stat in Ministeul Economiei si Finantelor (MEF), Sebastian Vladescu.

"Nu pot da o data clara, dar cred ca primavara lui 2008 este data limita pentru ca Ford sa inceapa operatiunile la Craiova, pana in martie-aprilie, avand in vedere ca prin contractul de privatizare se prevede ca aceasta sa preia efectiv actiunile in ianuarie", a afirmat Vladescu.

Fostul secretar de stat a considerat ca investigatia CE este cauzata de o lipsa de comunicare, intrucat, in opinia sa, prevederile contractului de privatizare nu incalca reglementarile in domeniul ajutorului de stat ale UE. Vladescu a precizat ca doar CE are rolul de a constata daca este sau nu ajutor de stat.

Guvernul a transmis in aceasta saptamana Comisiei raspunsuri la un prim set de intrebari ale CE referitoare la privatizarea Automobile Craiova, a spus Vladescu, urmand ca saptamana viitoare sa mai trimita o alta serie de raspunsuri.

"Pana pe 10 noiembrie vom trimite raspunsul oficial al Romaniei la observatiile Comisiei", a adaugat fostul oficial MEF.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, un memorandum prin care sunt suspendate dezbaterile din Parlament la proiectul de lege privind unele masuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova, pana la decizia Comisiei Europene. Proiectul de lege privind unele masuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova a fost trimis de Guvern in Parlament la sfarsitul lunii septembrie, dupa semnarea contractului de catre cele doua parti pe 12 septembrie.

Comisia Europeana a decis, in urma cu doua saptamani, investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Daewoo si a emis un ordin prin care cere Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova si vanzarii sale catre Ford Motor Company in septembrie 2007.

Potrivit CE, Romania a impus niste conditii privatizarii, si anume producerea a minimum 200.000 de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania.

In plus, Romania pare sa fi schimbat conditiile privatizarii intr-un stadiu ulterior al procesului, ceea ce ar fi putut implica elemente suplimentare de ajutor, arata Bruxelles-ul.

Potrivit contractului de privatizare, publicat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, obligatiile postprivatizare ale Ford se extind pe o durata de patru ani si vizeaza numarul de angajati preluati odata cu societatea si obiectul principal de activitate.

Totodata, contractul prevede sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor privind numarul de unitati produse si a locurilor de munca aratand ca, in cazul in care schimba obiectul de activitate sau reduce numarul angajatilor sub 500, Ford va plati statului jumatate din pretul de cumparare de 57 milioane euro.

Contractul il mai obliga pe cumparator la plata a 25% din pretul de cumparare catre AVAS daca produce mai putin de 200 de mii de automobile anual, 10% in cazul in care produce intre 200 si 225 mii de unitati si 5% daca produce intre 200 si 225 de unitati. Prin contract Ford trebuie sa produca peste 250 mii automobile la sfarsitul celui de-al patrulea an de la data finalizarii tranzactiei si 300 mii la sfarsitul celui de-al patrulea an investitional.

Alte prevederi vizeaza nerespectarea clauzelor contractuale privind pastrarea numarului de 3.900 de angajati preluati la cumpararea societatii. Prin urmare, o reducere a numarului acestora sub 500 va atrage plata a 50% din pretul de cumparare, iar o diminuare sub 2.500 plata a 20% din pret. Scaderea numarului de angajati sub 3.000 va insemna plata a 10% din pret.

Ford si Comisia de privatizare a Automobile Craiova au semnat contractul pe 12 septembrie, compania americana oferind 57 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni de 72,4%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: