Profitul net al EFG Eurobank a crescut cu 29% in primele noua luni ale anului

Data publicarii: 30-10-2007 | International

EFG Eurobank, a doua banca din Grecia, a afisat luni o crestere a profitului net din primele noua luni ale anului cu 29,4%, ca urmare a creditarii solide de pe piata interna si din sud-estul Europei si a faptului ca investitiile straine ale bancii au inceput sa aduca profit, consemneaza Reuters.

Eurobank a anuntat ca a inregistrat castiguri de 633 milioane euro (911 milioane dolari), in apropiere de limita superioara a marjei de profit estimate de analisti, care se asteptau la castiguri medii 618 milioane euro.

Bancile grecesti s-au extins pe pietele balcanice si in Turcia, pentru a-si asigura noi zone de dezvoltare. Eurobank este prezenta in Romania, Bulgaria, Polonia, Serbia, Ucraina si Turcia, piete pe care a inregistrat o crestere rapida.

"Profitul de la subsidiarele din Noua Europa (fostele state comuniste din estul Europei n.r.) s-a imbunatatit semnificativ si a ajuns la 41,5 milioane euro, fata de o pierdere de 1,6 milioane, inregistrata in aceeasi perioada de anul trecut. Profitul net din operatiunile existente, excluzand Polonia si Ucraina, a urcat la 72,4 milioane euro, de la 15,9 milioane euro", a anuntat grupul financiar, citat de Reuters.

Eurobank a aratat ca nu a avut expuneri la credite in sectorul ipotecar cu grad mare de risc sau la alte produse asemanatoare, cum ar fi creante garantate colateral, care au creat probleme pentru multe companii financiare incepand din iunie.

Raportul financiar al bancii, preluat de Reuters, mai arata ca emisiunea de obligatiuni in valoare de 1,23 miliarde euro pe care banca a facut-o recent va contribui la cresterea organica a bancii pe pietele in care este deja prezenta si va ajuta la finantarea extinderii in alte tari cu perspective promitatoare. Eurobank a confirmat si estimarile sale privitoare la profitabilitatea pe 2007.

EFG Eurobank estimeaza ca va avea castiguri de cel putin 820 milioane euro in 2007, in crestere cu 27% fata de anul trecut, si se asteapta ca profiturile sale sa ajunga la 1,55 miliarde euro pana in 2010.

"Banca a afisat rezultate bune, mai ales ca urmare a veniturilor solide din dobanzi nete, ca si din taxe si comisioane", a spus un analist de la HSBC Securities, Sophia Skourti, citata de Reuters. "Veniturile principale ale bancii au fost peste asteptari si am asistat la o crestere puternica a volumului", a mai spus Skourti.

Portofoliul total de credite al grupului bancar a crescut anual cu 33,5%, pana la 43,1 miliarde euro, ca urmare a cresterii creditarii din Grecia si de pe pietele internationale.

Eurobank a mai anuntat ca reteaua sa din Grecia si de pe pietele externe s-a extins pana la 1.500 de unitati si puncte de vanzare. EFG Eurobank are 950 de sucursale si agentii in afara Greciei.

Veniturile nete din dobanzi au urcat cu 23,4% pana la 1,4 miliarde euro in primele noua luni ale anului, in timp ce marjele dobanzilor nete s-au mentinut peste nivelul de 3,2%.

Cotatia actiunilor Eurobank a urcat cu 18% de la inceputul anului, dar nu a depasit-o pe cea a indicelui general al Bursei din Atena. Actiunile Eurobank se tranzactioneaza la o cotatie de aproape 15,6 ori mai mare decat estimarea de castig pe actiune din 2007, comparativ cu un multiplu de 12,6 pentru alte banci europene asemanatoare, potrivit estimarilor Reuters.

EFG Eurobank detine 77,56% din actiunile Bancpost, a sasea banca autohtona dupa active la finalul anului trecut, cu o cota de piata de 4,5%.  Grupul financiar elen mai detine in Romania, in afara de Bancpost, companiile Bancpost Fond de Pensii SA, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Property Services, EFG Eurobank Finance, EFG Retail Services IFN, EFG Leasing, precum si doua societati de asigurari lansate oficial la inceputul lunii octombrie 2007.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: