3 miliarde de euro - teapa data romanilor la facturile de energie electrica

Data publicarii: 31-10-2007 | Economie

Trei miliarde de euro au platit in plus romanii de rand la facturile de energie electrica, noteaza Gandul. Cel putin asta sustin sindicalistii de la federatiile Univers si Energia Mileniului III, care au calculat cat ar fi fost facturile in ultimii patru ani, daca populatia ar fi putut beneficia de procentul de energie ieftina prevazut de lege.

Romanii de rand, consumatorii casnici cum ii numeste legea, n-au avut insa cum sa beneficieze de energie ieftina pentru ca aceasta a fost data pe sub mana de conducerile Hidroelectrica si Nuclearelectrica "baietilor destepti".

Despre contractele ciudate ale "baietilor destepti" - firmele de intermediere care au cumparat energie ieftina de la producatori si au revandut-o, in majoritatea cazurilor, colosilor industriali - a vorbit si presedintele Basescu.

8 milioane de pagubiti

A vorbit insa degeaba, pentru ca nici Guvernul, nici Autoritatea Nationala de Reglemetare in Domeniul Energiei (ANRE) nu au intervenit.

Asa ca sindicalistii de la federatiile Univers si Energia Mileniului III au decis sa indrume populatia si intreprinderile mici si mijlocii sa-si ceara in instanta banii dati in plus. "Fiecare din cei opt milioane de consumatori casnici si conducerile tuturor intreprinderilor mici si mijlocii vor afla ca au fost pagubiti prin facturile de energie electrica, in perioada 1 ianuarie 2004 - 1 iulie 2007, cand au avut statut de consumatori captivi. ANRE si Guvernul Romaniei au refuzat sa respecte obligatia legala de a le furniza acestora energie electrica de la fiecare producator in procent de cel putin 20 la suta din productia proprie, directionand energia ieftina produsa de Hidroelectrica si Nuclearelectrica spre consumatori industriali preferati. In acest fel, consumatorii captivi au fost obligati sa consume numai energie scumpa si sa plateasca facturi cu cel putin 20 la suta mai mari. Federatiile Univers si Energia Mileniului III ii vor informa pe consumatorii afectati ce trebuie sa faca din punct de vedere procedural pentru a-si recupera in instanta banii platiti in plus, sume nu tocmai mici, cel putin pentru intreprinderi mici si mijlocii", spune Dumitru Chirita, presedintele Federatiei Energia Mileniului III.

Primele "indrumari" ale celor care vor dori sa dea in judecata autoritatile vor fi fi distribuite astazi in Capitala, in fata sediului Guvernului, ANRE, Electrica SA si Hidroelectrica SA, la pichetele organizate de sindicalisti. Este vorba de cateva foi care vor contine documentatia necesara pentru sustinerea unui proces.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: