Peste cativa ani vom cumpara autoturisme noi la preturi de 2.500 de dolari

Data publicarii: 31-10-2007 | Auto

Producatorii populari cauta, in acest moment, solutii pentru a iesi pe piata cu masini ieftine pentru a-si putea mari rapid profiturile, noteaza EVZ. Dupa reteta Logan a celor de la Renault - o masina ieftina de 7.000-8.000 de euro care s-a dovedit un succes la nivel mondial -, producatorii incearca sa gaseasca secretul unui autovehicul de pana in 5.000 de euro.

Prima masina noua ieftina ar putea iesi pe piata in 2008, cand indienii de la Tata Motors vor lansa modelul One-Lakh-Car (masina de 100.000 de rupii, adica 2.500 de dolari). Aceasta va fi destinata in special pietelor sarace precum cea din India. Producatorul anticipeaza ca peste 40a din masinile produse vor fi cumparate de soferi din India.

Chiar si la acest pret, constructorii indieni nu vor renunta la anumite dotari: alternatoare, frane si sisteme de management Bosch. Totusi, automobilul nu va avea dotari de top. La dimensiunile unui Opel Astra Wagon, cu posibilitatea de a transporta sapte persoane, "masina populara" va avea un motor de doar 600 de centimetri cubi si va fi disponibila in doua versiuni, benzina si motorina.

Creata pentru a-i dezobisnui pe indieni sa mearga cu bicicleta, One-Lakh-Car va avea insa un competitor de temut pe pietele internationale.

Un alt autoturism, de aceasta data cu un pret aproximativ de 3.000 de dolari, va aparea pe piata din 2010 in trei versiuni si va fi produs de Nissan-Renault in colaborare cu firma indiana Bajaj Auto Ltd.

"Am vazut deja schitele. Stim ce tip de motor vom avea, transmisia, materialul folosit si marimea masinii, aceste detalii fiind deja discutate", a declarat, saptamana trecuta, Carlos Ghosn, CEO al Aliantei Nissan-Renault, citat de Reuters. Pana in prezent nu exista insa un prototip al masinii.

Pe pietele europene, modelul Logan se vinde din ce in ce mai bine, iar companii ca Chevrolet sau Hyundai incearca sa se impuna prin modele de aproximativ 10.000 de euro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: