Senatorii au respins cererea de reexaminare a lui Basescu privind Codul Fiscal

Data publicarii: 31-10-2007 | Finante-Banci

Plenul Senatului a respins miercuri cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de presedintele Traian Basescu la Codul Fiscal, astfel ca s-a pastrat prevederea ca impozitul in cazul tranzactiilor imobiliare intre rude ori afini pana la gradul II se aplica la valoarea declarata de parti.

Comisia pentru buget, care a analizat scrisoarea trimisa de Basescu Parlamentului, a propus raport de respingere a cererii de reexaminare. In cadrul dezbaterilor care au avut loc marti, senatorul PLD Mihai Tibuleac a precizat ca motivele presedintelui statului sunt intemeiate, deoarece trebuie asigurata egalitatea cetatenilor.

Pe de alta parte, senatorul PSD Serban Nicolae, a precizat ca si seful statului si-a vandut o casa catre fiica sa. In plus, social-democratul a mentionat ca, in realitate, la tranzactiile imobiliare intre rude si afini pana la gradul II nu circula bani. "In realitate, sumele nu circula", a declarat Nicolae.

Prin votul final dat miercuri, 48 de senatori au votat raportul de respingere a cererii de reexaminare, sapte s-au declarat impotriva si doi s-au abtinut.

In motivarea cererii de reexaminare se sustine ca prin introducerea exceptiei referitoare la rude si afini pana la gradul II si soti se incalca egalitatea in drepturi a participantilor la piata imobiliara, prin stabilirea unei modalitati diferite de calcul a impozitului pentru rude si afini ori soti, impozit datorat la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii.

Introducerea exceptiei privind calculul impozitului in cazul tranzactiilor imobiliare intre rude ori afini, potrivit careia impozitul se aplica la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate, s-a facut prin amendamentul propus de senatorul PNL Aron Popa, pe motiv ca aceste tranzactii nu se fac dupa regulile pietei si nu au in vedere obtinerea de profit.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: