Fiscul va extinde declararea online in toata tara, in primul trimestru din 2008

Data publicarii: 09-11-2007 | Finante-Banci

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va extinde, in primul trimestru din 2008, sistemul declaratiilor fiscale on-line pentru firme, la nivelul intregii tari, dupa ce, din septembrie, sistemul se aplica in Bucuresti si in alte 11 judete, a declarat, joi, presedintele ANAF, Daniel Chitoiu.

ANAF intentioneaza sa introduca sistemul declaratiilor on-line si pentru persoanele fizice, cu incepere de la termenul de raportare pentru primul trimestru din 2008. Chitoiu a precizat ca persoanele fizice vor avea, ca si firmele, nevoie de semnatura electronica pentru a putea face declaratii on-line.

O alta masura de administrare fiscala, pe care ANAF doreste sa o aplice din 2008, este plata on-line a unor impozite si taxe. "In functie de capacitatea sistemului informatic, vrem, ca pana la 30 iunie 2008, sa facem posibila plata on-line a unor obligatii bugetare", a spus presedintele ANAF.

Fiscul a introdus prima data, in aprilie 2007, sistemul declaratiilor on-line, in Bucuresti si in judetul Ilfov. Din septembrie acest an, sistemul a fost extins in alte zece judete: Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Cluj, Iasi, Olt, Sibiu, Timis, Valcea.

Pentru a putea utiliza metoda de depunere a declaratiilor fiscale in sistem electronic, contribuabilii trebuie sa solicite certificatul digital, care se elibereaza in mod gratuit de catre Ministerului Economiei si Finantelor.

Declaratiile fiscale care se pot depune electronic sunt: declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, declaratia rectificativa, declaratia privind impozitul pe profit, decontul de taxa pe valoarea adugata, decontul special de taxa pe valoarea adugata si decontul privind accizele.

NewsIn