Arbitrul pensiilor private vrea sa urce cota contributiilor la 6% in doar trei ani

Data publicarii: 09-11-2007 | Finante-Banci

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei de 2 % care va merge catre fondurile de pensii ce activeaza pe pilonul II sa creasca la 6% in 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sa fie mai mare, a declarat vineri presedintele Comisiei, Mircea Oancea.

"In conditiile in care toti administratori adopta un profil de risc mediu, exista riscul ca in 4-5 ani randamentele acestor fonduri sa nu fie satisfacatoare, asa cum s-a intimplat in Ungaria", a mai spus Oancea.

Legea actuala prevede ca 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata in primul an de activitate, urmand ca p rocentul sa creasca cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Oancea a precizat ca piata a optat pentru un randament mediu din teama sa nu aiba randament mai mic cu 3-4% decit cel stabilit prin lege si sa fie sa fie nevoiti sa iasa din sistem.

"Unii administratori au ales sa investeasca in instrumente sigure, intrucat comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie sa le suporte prin tranzactionare pe bursa sunt ridicate", a adaugat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"CSSPP intentioneaza sa modifice nivelul de 5% de investitii in fonduri mutuale, insa suntem in proces de analiza interna si cautam solutii in acest sens", a mai spus Oancea.

Ordonanta de urgenta va stabili modul privind colectarile contributiilor la fondurile de pensii, astfel incat sa nu existe temeri ca banii nu vor ajunge la administratori in conditii de siguranta, a subliniat Oancea.

Arbitrul pensiilor private vrea sa faca un institut de invatamant cu rol de pregatire profesionala in investitii, deoarece in piata fiananciara si in piata de capital nu sunt foarte multi specialisti care sa transmita informatii sau sa ia decizii corespunzatoare.

Oancea a aratat ca reticenta romanilor in ce priveste pensiile private vine tocmai din lipsa informatiilor privind functionarea pietei financiare si a fondurilor de pensii.

"In 2008 vom discuta despre a doua perioada a procesului de pensie privata, calculul si plata pensiilor in sistemul privat si principiul pe care se va baza acest sistem. Banii capitalizati se vor transfera in alta zona in care se platesc si pensiile si vom stabili de asemenea pe ce criterii se calculeaza pensia (tabele unisex sau diferite pentru barbati si femei)", a declarat Oancea.

Ministerul Muncii a anuntat ca va face o consultanta in acest sens cu o firma specializata, care sa contribuie la elaborarea acestei legi si sa nu induca riscuri mari in sistem.

Potrivit lui Oancea, activele fondurilor de pensii vor ajunge in 2008 la peste 300 milioane euro, adica circa 0,2% din PIB. Din aceasta suma, 30 milioane euro vor intra pe piata de capital.

"Vrem ca anul viitor sa avem discutii cu Guvernul si Ministerul Economiei si Finantelor pentru a gasi oportunitati de investitii pentru eficientizarea fondurilor. Riscurile pot fi mai mari, dar controlate. Piata este in prezent restrictiva din cauza neincrederii romanilor, ca urmare a experientelor gen SAFI sau FNI", a conchis Mircea Oancea.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.

NewsIn