BCR a acordat credite ipotecare de cinci ori mai mari in trimestrul al treilea

Data publicarii: 12-11-2007 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca de pe piata dupa active, a acordat in al treilea trimestru al acestui an credite ipotecare de un miliard de lei, valoare de cinci ori mai mare decat in intervalul similar din 2006, a spus luni directorul directiei de retail a bancii, Dorin Cojocaru.

Cresterea a fost sustinuta de adoptarea normelor proprii de creditare ale BCR si de evolutia rapida a pietei imobiliare romanesti, a explicat Cojocaru.

La nivel national, creditele ipotecare au avansat cu 35% de la inceputul anului, in timp ce pe piata din Bucuresti, cresterea pe acest segment a fost chiar mai mare, de 40%, a mentionat oficialul BCR.

In prezent, creditele ipotecare contribuie cu circa 3% la produsul intern brut (PIB) al Romaniei si ar putea ajunge la 7% in 2009.

Numarul de locuinte noi care vor fi livrate pe piata ar putea fi de circa 340.000 in urmatorii cinci ani, ceea ce ar reprezenta un volum dublu fata de cei cinci ani precedenti, a mai spus Cojocaru.

BCR a fost a patra banca de pe piata pentru care banca centrala a stampilat normele interne de creditare, pe 12 iunie. Potrivit acestor norme, banca accepta un grad de indatorare de pana la 65% din venitul net eligibil al familiei solicitantilor de credit. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clientilor, rezultat in urma unei analizei de tip "scoring", si de istoricul sau bancar, fiind dezavantajati cei care au avut deja restante la plata.

Cosul minim de subzistenta variaza in functie de numarul de membri ai familiei si este diferentiat pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu.

Potrivit noilor norme de creditare ale BCR, avansul la creditul solicitat va fi cuprins intre zero si 25%, in functie de tipul imprumutului.

NewsIn