Guvernul nu ia in serios problema inflatiei, care loveste in oamenii cu venituri mici

Data publicarii: 15-11-2007 | Finante-Banci

Problema inflatiei nu este considerata suficient de importanta la nivelul Guvernului, care o pune pe seama unor factori externi, desi cresterile de preturi sunt o problema sociala, lovind in primul rand in persoanele cu venituri scazute, a spus joi reprezentantul FMI Juan Jose Fernandez Ansola.

"Sunt ingrijorat ca, la nivelul guvernului, inflatia nu este considerata o problema. Se spune ca se datoreaza unor factori externi, ca va scadea, insa in opinia mea este vorba mai mult de o dorinta (wishful thinking in original n.r.)", a declarat Ansola, reprezentant al Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria.

"Daca se continua pe aceasta linie, riscam sa vedem inflatia urcand pe o perioada indelungata", a continuat Ansola.

Or, mentinerea inflatiei la un nivel scazut protejeaza mai ales acele persoane cu venituri mici, a explicat reprezentantul FMI.

El estimeaza ca, printr-o politica fiscala potrivita, care sa contribuie, alaturi de politica monetara abancii centrale, la un mix de politici, inflatia va cobori inapoi sub 5% "probabil in a doua jumatate a anului 2008", dupa ce, in prima parte a anului viitor, va avea loc o noua majorate a ratelor dobanzilor.

Pe 31 octombrie, boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, dupa o scadere accentuata a dobanzii cheie  in prima jumatate a acestui an -  de la 8,75% la 7% - sa urce din nou rata de politica monetara la 7,5%, sub presiunea inflamarii preturilor.

Pentru FMI, cel mai bun scenariu ar fi "ca ratele dobanzilor sa creasca, apoi sa se intervina prin politica fiscala", a mentionat Ansola. El a explicat ca deficitul bugetar nu ar trebui sa depasesca 1-1,5% din produsul intern brut (PIB).

"Banca centrala nu trebuie lasata singura in lupta cu inflatia", a conchis reprezentantul FMI.

NewsIn