Fostii proprietari vor primi actiuni la Fondul Proprietatea de peste 361,9 milioane euro

Data publicarii: 19-11-2007 | Economie

Fostii proprietari care s-au inregistrat pana pe 15 noiembrie la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au optat pentru despagubirea in actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 1,252 miliarde lei (361,9 milioane euro), au spus reprezentantii Autoritatii.

"La 15 noiembrie, potrivit centralizarii existente la nivelul ANRP, au fost depuse 1.733 de cereri de despagubire in numerar si in actiuni la Fondul Proprietatea. Dintre cererile inregistrate, cuantumul pentru despagubiri in numerar este de 195,65 milioane lei, iar pentru despagubiri in actiuni de 1,252 miliarde lei", au explicat reprezentantii ANRP.

Peste 3.000 de persoane au primit, pana in prezent, titluri de proprietate pentru actiuni la Fondul Proprietatea, au spus reprezentatii ANRP.

"Incepand de marti, 20 noiembrie, se va trece la acordarea despagubirilor banesti", au mai declarat reprezentantii Autoritatii.

Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

"Subliniem faptul ca Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere si o suplimentare a acestor fonduri", au mai spus reprezentantii Autoritatii.

Fondul Proprietatea a platit, din 1 noiembrie si pana in prezent dividende de 31,5 milioane lei catre 191 de actionari persoane fizice, reprezentand aproape 98% din sumele cuvenite, precum si dividende de 28,8 milioane lei statului, a anuntat, joi, Fondul.

Cea mai mare suma inregistrata este de aproximativ 1,3 miliarde lei. Beneficiarii nu si-au exprimat inca optiunea, dar plafonul maxim al despagubirilor in bani nu poate depasi 500.000 lei.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna pe 1 octombrie, la ANRP, dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a inceput pe 1 octombrie, conform O.U.G. 81/2007, inregistrarea dosarelor persoanelor care detin titluri de despagubire in vederea acordarii despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de cel mult 500.000 lei.

"Daca dividendele Fondului nu vor fi suficiente pentru acordarea despagubirilor, vom avea in vedere suplimentarea acestor fonduri", a declarat la sfarsitul lunii septembrie ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Pana in acest moment, Fondul Proprietatea are 150 milioane lei, care sunt plasati in depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank.

Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane lei, aferente participatiilor la companiile aflate in portofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.

La inceputul acestei luni, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.006, iar valoarea actiunilor lor reprezinta 11,26% din capitalul social.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.  Pana in prezent, 3.457 de persoane au devenit actionari ai Fondului, valoarea actiunilor reprezentand peste 3,45% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

"Cele mai mari despagubiri au fost acordate mostenitorilor familiei Malaxa, care au fost despagubiti cu 622,5 milioane lei pentru intreprinderea Faur, 384,6 milioane lei pentru uzina Republica si 73,3 milioane lei pentru actiunile detinute la Uzina de Fier si Domeniile Resita", au declarat, la sfarsitul lunii octombrie, reprezentantii ANRP pentru NewsIn.

Mostenitorii lui Max Auschnit, au primit titluri de despagubire pentru actiunile pe care industriasul le detinea la Uzinele de Fier si Domeniile Resita, au mai spus reprezentantii ANRP.

Celelalte revendicari formulate de mostenitorii Malaxa pentru Uzinele Unio Satu-Mare, Uzinele Tohanul Vechi, Carom SA, Astra Vagoane Arad, Cugir, Intreprinderea Optica Romana si Societatea de Investitii Imobiliare SAR sunt in curs de analiza si solutionare, dupa cum arata datele comunicate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).

Dosarul pentru Societatea Astra Vagoane va fi solutionat de catre AVAS dupa completarea cu actele necesare. Pentru Societatea Magazinele Unite de Fierarie si Ferrum SA, notificarile au fost declinate catre Ministerul Finantelor Publice, arata un comunicat al AVAS de la inceputul lunii.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

NewsIn