BRD Fond de Pensii vrea sa-si faca subfonduri cu diferite grade de risc in doi ani

Data publicarii: 19-11-2007 | Finante-Banci

Compania de administrare de fonduri de pensii private a grupului BRD-Groupe Soc Generale intentioneaza sa-si faca trei subfonduri cu diferite profile de risc - scazut, mediu si ridicat in aproximativ doi ani, a declarat consultantul financiar al fondului, Bogdan Baltazar.

"In doi ani vrem sa propunem comisiei de reglementare sa ne aprobe infiintarea a trei subfonduri cu diferite grade de risc - scazut, mediu si ridicat, deoarece mai devreme de aceasta perioada nu cred ca vom primi un aviz favorabil", a mentionat Baltazar.

El a adaugat ca cel mult 50% din activele fondului cu risc ridicat ar putea fi investite pe piata de capital, fata de 30% cat permite legislatia in acest moment. In ce priveste rentabilitatea fondului, Baltazar spune ca aceasta ar putea urca la 12-13% pe an, dar poate cobori si sub cota unui randament net anual de 5-6% (din care s-a scazut rata inflatiei de 3-4%), cat estimeaza pentru fondul gestionat de BRD in prezent.

El a adaugat ca statul este orientat catre mai multa prudenta in prezent, dupa experienta din Polonia si Ungaria, motiv pentru care nu era pregatit sa aprobe mai multe grade de risc pentru un singur fond.  

BRD Fond de Pensii este un fond de pensii cu grad de risc mediu, iar alocarea standard estimata pentru activele investite este de 70% in obligatiuni si titluri de stat, 15% in piata monetara si 15% in actiuni. "BRD Fond de Pensii a optat pentru un profil de risc mediu, dupa ce a fost analizata tendinta potentialilor aderenti", a explicat Baltazar.

Societatea de administrare a fondurilor de pensii BRD Fond de Pensii are ca actionar majoritar compania de asigurari de viata a grupului Societe Generale, Sogecap, care detine 51% din actiuni, iar BRD-Groupe Societe Generale are restul de 49% din capital.

Sogecap este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata de asigurari de viata din Franta si ocupa locul al cincilea in topul societatilor de bancassurance, iar la inceputul acestui an gestiona peste 5 milioane de contracte in valoare de aproximativ 60 miliarde euro.

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP).

NewsIn