Isarescu: Economia romaneasca merge inca bine si BNR poate sa-si atinga tinta de inflatie pe 2008

Data publicarii: Astazi, 26-11-2007 | Finante-Banci

Economia romaneasca "merge inca bine", in ciuda socurilor externe care au afectat-o in acest an, iar banca centrala nu isi va modifica tinta de inflatie de 2,8-4,8% pe 2008, deoarece crede ca poate fi atinsa, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o interviu pentru The Money Channel.

"Mesajul e ca economia merge inca bine - spun "inca bine" pentru ca la evolutii externe extrem de negative, bineinteles ca ne vom resimti si noi", a spus Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a tinut sa mentioneze ca, in prezent, au loc corectii, insa " lumea nu trebuie sa intre in panica. Situatia - dupa mine - este sub control, inclusiv in ceea ce priveste inflatia", a declarat Isarescu.

Declaratia guvernatorului vine in contextul in care cresterea economica a incetinit in 2007 pana la 5,8% in primul semestru, fata de 7,7% in 2006, sub efectul secetei severe din acest an, care a comprimat productia agriculturii, sector care anul trecut a avut o pondere de 8% in produsul intern brut (PIB) al Romaniei.

Prin scumpirea alimentelor, seceta a avut, insa, si un efect semnificativ asupra elementului cheie tintit de politica bancii centrale - indicele preturilor de consum, in conditiile in care, potrivit guvernatorului BNR, mentinerea sub control a inflatiei "este bunul cel mai de pret pe care banca centrala poate sa il dea societatii".

Or, inflatia anuala - tintita de BNR - a sarit la 6,84% in octombrie, cu aproape doua punce procentuale peste marja superioara a culoarului de 3-5% care incadreaza tinta de inflatie a bancii centrale pe 2007, de 4%, iar ultima prognoza a BNR pentru inflatia de final de an este de 5,7%.

Multi analisti au inceput, de altfel, sa spuna ca tinta de inflatie pe 2008 este in pericol de a fi ratata de asemenea, in contextul in care deprecierea abrupta a leului din ultima perioada va scumpi bunurile importate, care ocupa o pondere semnificativa pe piata romaneasca de consum. "Este o probabilitate din ce in ce mai mica de realizare a tintei de inflatie pe 2008", a declarat, vineri, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Mesajul guvernatorului BNR se vrea insa unul optimist. "Nu vrem sa le modificam (tinta de inflatie pe 2008 si banda de variatie n.r.) si credem ca avem sanse", a spus Isarescu, care anticipeaza "o perioada in care multa lume, inclusiv prietenii nostri analisti, se va intreba de ce a redus BNR dobanda si daca a facut bine ca a redus-o".

Banca centrala a redus in prima jumatate a acestui an de patru ori consecutiv dobanda de politica monetara, de la 8,75% la 7%, decizie criticata la acea vreme de unii analisti ca fiind prematura. In ultima sedinta din acest an, boardul BNR a urcat dobanda cheie la 7,50%, miscare motivata prin saltul inflatiei si prin necesitarea inaspririi politicii monetare.

Reducerea dobanzii cheie a BNR in prima jumatate a acestui an este motivata de guvernator prin necesitatea stoparii aprecierii monedei nationale, care ajunsese la un curs de schimb considerat "nesustenabil" de 3,11 lei/euro la inceputul lunii iulie. "Daca noi n-am fi coborat dobanzile, credeti ca puteam sa evitam un curs de 2,70 (lei/euro n.r.)? Nu trebuie sa mai descoperim America", a spus Isarescu, care a mai explicat ca dobanzile mici au scazut si apetitul speculatorilor pentru plasamente pe piata romaneasca.

NewsIn