BNR a scos 2,05 miliarde lei din piata bancilor la dobanda fixa de 7,50%

Data publicarii: 27-11-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, toata suma de 2,05 miliarde lei (570,69 milioane euro) pe care s-au oferit sa o plaseze sapte banci comerciale in depozite cu scadenta la doua saptamani, la dobanda anuala fixa de 7,50%, egala cu cea de politica monetara, potrivit dealerilor.

"BNR a atras 100% din cat au oferit bancile, dar nu au fost foarte multi partiipanti", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

BNR a reinceput, din 24 septembrie, sa atraga excesul de lichiditate din piata in depozite cu o dobanda fixa, egala cu cea de politica monetara, dupa ce timp de 11 saptamani a atras acesti bani la dobanzi ce variau de la o banca la alta. Spre deosebire de prima parte a anului, in care folosea dobanda cheie pentru remunerarea leilor in exces atrasi in depozite la o luna, banca centrala pastreaza, in prezent, acesti bani in depozite la doua saptamani.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Luni, 26 noiembrie, au intrat in piata 3,446 miliarde lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala de 7,50%. Banca centrala a atras la licitatia de lunea trecuta 6,058 miliarde lei in depozite la doua saptamani la dobanda anuala de 7,50%.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5921 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu trei bani (0,83%) fata de euro, de la 3,6221 lei/euro, cat era vineri.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,26% pe an fata de 4,69% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 7,92% pe an, de la 5,84% pe an, cat era vineri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut la 7,20-7,90% pe an, incadrand rata dobanzii de politica monetara, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

NewsIn