Borbely anunta infiintarea unui sistem de certificare a contractorilor care executa lucrari publice

Data publicarii: 28-11-2007 | Economie

Ministrul dezvoltarii Laszlo Borbely a anuntat crearea unui sistem de certificare profesionala a contractorilor care executa lucrari publice, creand posibilitatea ca acele firme care au inregistrat intarzieri sau neindeplinirea obligatiilor contractuale sa nu mai poata incheia alte contracte.

Companiile de constructii care au inregistrat intarzieri in derularea unor contracte de lucrari publice se vor afla in situatia de a fi penalizate incepand cu 2008 dupa instituirea unui sistem de certificare profesionala in baza caruia fiecare firma va primi un punctaj.

"Discutam de mai bine de un an aceasta problema. Au existat firme care nu au putut termina investitia si n-a fost niciun fel de reper pentru monitorizarea acestora", a explicat ministrul Borbely acest demers. "In ultimul timp am avut probleme cu societati care au luat lucrari publice si nu au reusit sa le termine sau am fost nevoiti sa reziliem contracte, deci sa pierdem timp. Asa ca este foarte important sa capacitam companiile de constructii", a mai spus ministrul.

Sistemul va fi administrat de o autoritate autonoma si in urma instituirii lui va rezulta un registru public al contractorilor, unde fiecare dintre acestia va avea un punctaj. "Sistemul  asociaza certificatului si un calificativ numeric", a spus ministrul, adaugand ca acest calificativ numeric se realizeaza pe baza evolutiei in timp a contractantului, a prestatiilor sale contractuale, se raporteaza la eventuale intarzieri sau contracte reziliate. Toate acestea sunt elemente ce pot duce la diminiuarea calificativului.

Noul sistem si registrul contractorilor  - care ar trebui sa fie functional in septembrie 2008 - va duce si la schimbarea legislatiei, legea achizitiilor publice, astfel incat punctajele obtinute de contractori sa conteze la atribuirea lucrarilor publice, sa fie luat in calcul la  licitatiile pentru atibuirea lucrarilor publice. 

Ministrul a mai precizat ca certificarea este necesara pentru toate firmele care realizeaza lucrari edilitare sau de infrastructura rutiera sau feroviara si ca acestea vor avea interesul sa figureze in registru, daca vor sa obtina contracte publice.

"Vom face legislatia de asa natura ca atunci cand vom primi o sesizare sau o reclamatie sa putem verifica firma resprectiva", a mai spus Borbely.

Inscrierea in registru se va face pe baza unei taxe si procedura va dura in jur de trei-patru luni.

In doua saptamani va fi infiintata o comisie care va stabili toate detaliile tehnice ale acestui sistem de certificare. Lazslo Borbely a spus ca din comisie vor face parte ministere - Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor - si patronatele din constructii, universitati de profil si asociatii profesionale.

Ministrul dezvoltarii a tinut sa precizeze ca acest sistem este unul obisnuit in tarile Uniunii Europene, el regasindu-se si in Marea Britanie, Franta, Germania si Italia. Decizia infiintarii lui a fost luata in sedinta comuna de guvern romano-ungara din 19 noiemebrie, de la Sibiu.

NewsIn