Mircea Ursache il inlocuieste pe Alexandru Paunescu la presedintia Fondului Proprietatea

Data publicarii: 29-11-2007 | Diverse

Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea a hotarat miercuri ca functia de presedinte sa fie preluata prin rotatie de membrii Consiliului, motiv pentru care Mircea Ursache l-a inlocuit in functie pe Alexandru Nicolae Paunescu, din 28 noiembrie pana la finalul lui 2007, a anuntat joi Fondul.

"Consiliul a decis sa adopte, pentru perioada prealabila selectiei administratorului de fond, o forma de conducere colegiala, cu preluarea lunara, prin rotatie, a functiei de presedinte de catre membrii sai", se arata in comunicatul institutiei.

Componenta Consiliului de Supraveghere a ramas neschimbata.

Decizia vine ca urmare a hotararilor adunarii generale a actionarilor (AGA) din 25 septembrie si aparitiei ordonantei de urgenta a guvernului OUG 82/2007, prin care "Fondul Proprietatea parcurge un proces obligatoriu de reasezare a formei de administrare, trecand de la sistemul unitar, la cel dualist". Consecinta principala a acestui proces este separarea functiei de supraveghere de cea administrativa.

Consiliul de Supraveghere, care detine in prezent atributii de administrator, tinde sa isi restranga prerogativele de pana acum, rezervindu-si doar rolul strategic, in favoarea conducerii executive care va prelua raspunderea administrarii companiei, odata cu angajarea unui director general.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, insa Paunescu, declarase pe 1 noiembrie ca institutia pe care o conduce si-ar putea mari participatia la unele din companiile la care are detineri.

NewsIn