UE si India spera sa semneze in 2008 un acord de libera circulatie a marfurilor

Data publicarii: 01-12-2007 | International

Uniunea Europeana si India au incheiat vineri reuniunea anuala de la New Delhi cu speranta de a semna un acord de liber schimb in 2008, pentru de a spori comertul bilateral, care a ajuns deja la 60 miliarde euro pe an , relateaza AFP.

"Speram ca pana la viitoarea reuniune ce va avea loc la finalul anului 2008, vom fi in masura sa semnam acest acord", a declarat Manmohan Singh, premierul indian.

A opta reuniune diplomatica India - UE s-a tinut in prezenta primului ministru indian, comisarului european Jose Manuel Durao Barroso si a primului ministru portughez Jose Socrates, a carui tara asigura pana la 1 ianuarie presedintia UE.

Joi, comisarul european al comertului Peter Mandelson si ministrul indian al comertului, Kamal Nath au spus ca mizeaza pe semnarea unui tratat de liber schimb in cursul anului viitor.

"Avem incredere ca vom incheia un acord ambitios", a spus Barroso.

UE este cel mai important partener comercial al Indiei, schimburile reprezentand 18% din comertul exterior indian, totodata UE este si cel mai important investitor strain, in schimb India este al doar al noualea partener comercial al UE, potrivit datelor publicate de Bruxelles.

"Un acord de libera circulatie a marfurilor va mari foarte mult capacitatile celor doua economii", si "India isi va ameliora accesul la o piata de 450 milioane de europeni prosperi", a spus Mandelson.

Europa reprezinta prima sau a doua piata pentru fiecare dintre cele 10 produse principale exportate de India, a subliniat comisarul european. 

Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana cele doua blocuri efectueaza anual schimburi de "47 miliarde euro in bunuri si 10 miliarde euro in servicii".

Pentru India cat si pentru UE reuniunea a vizat de asemenea o ocazie pentru a strange legaturile strategice si sa intareasca cooperarea in domeniul energetic, in special in problena incalzirii globale.

La cateva zile dupa conferinta Natiunilor Unite pe tema schimbarilor climatice ce a avut loc la Bali, India si UE "au cazut de acord sa adopte politic menite a accelera transformarea proprilor state in economii cu emisii scazute de carbon", potrivit unui comunicat atasat. 

In ceea ce priveste discutiile multilaterale din cadrul OMC prin care tarile bogate si puterile emergente se opun accesului produselor industriale si a subventiilor agricole, India si UE au dat asigurari ca succesul acestor negocieri a fost o "prioritate".

"Cele doua mari democratii ale lumii pot avea un impact important in rezolvarea problemelor internationale cum ar fi pacea, securitatea, guvernarea eficienta si schimbarile climatice", a asigurat Barroso.

NewsIn