Casa Alba vrea ca bancile sa renunte sa urce dobanzile la creditele ipotecare riscante

Data publicarii: 01-12-2007 | International

Casa Alba face presiuni asupra bancilor specializate in acordarea creditelor imobiliare pentru a renunta la cresterea dobanzilor pentru imprumuturile cu risc ridicat , deoarece persoanele care au luat astfel de imprumuturi ar risca sa-si piarda locuintele, scrie Wall Street Journal, citat de AFP.

Un acord in acest sens ar putea fi anuntat in saptamanile urmatoare, potrivit Wall Street Journal, care citeaza persoane ce au luat parte la negocieri. Cele mai multe credite imobiliare cu risc ridicat (subprime) sunt acordate cu rate scazute ale dobanzii in primii ani si mult mai mari pentru restul duratei de restituire a imprumutului, care este in general de 28 de ani.

Diferenta dentre cele doua tipuri de dobanzi poate afecta bugetul unei gospodarii cu mai multe sute de dolari pe luna. In cursul urmatorilor doi ani, mai mult de doua milioane de credite ipotecare cu rate variabile vor avea dobanzile revizuite la un nivel mai ridicat.

Or, multi din cei imprumutati nu vor putea face fata si vor avea mari dificultati sa-si vanda locuintele pe o piata imobiliara americana aflata in criza. 

Potrivit Wall Street Journal, bancile ar putea imparti persoanele ce au solicitat un credit in trei categorii: cele care pot rambursa creditul in toate circumstantele, cele care sunt incapabile sa ramburseze indiferent de conditii si restul persoanelor ce au luat un credit. Cele din ultima categorie sunt persoanele care ar putea beneficia de o reducere a dobanzii pe o perioada mai lunga.

Un plan similar a fost deja anuntat in California - unul dintre cele mai afectate state de criza creditelor cu risc ridicat - de guvernatorul Arnold Schwarzenegger.

De la inceputul crizei, Casa Alba si secretarul trezoreriei, Henry Paulson, au tinut sa convinga bancile sa sprijine persoanele care au luat credite, argumetand ca este mai putin costisitor sa le mentina in sistem decat sa le "expulzeze".

NewsIn