Mii de contribuabili pusi aiurea pe drumuri pentru procesarea declaratiilor pe venitul global

Data publicarii: 01-12-2007 | Finante-Banci

Informatizarea sistemului de taxe si impozite are mari vicii. In calculatoarele functionarilor de la administratiile finaciare nu se gasesc date importante care sa permita procesarea declaratiilor nominale de venit global pe anul 2006. Lipsesc tocmai informatiile care atesta plata impozitelor pe venit. Desi angajatorii se achita de obligatiile fata de stat, faptul fiind inregistrat ca atare in computerul functionarului care incaseaza banii, informatia electronica nu mai ajunge la reteaua administratiei pe raza caruia domiciliaza angajatiul.

Si-atunci se revine la clasica birocratie: se trimite o epistola angajatului, prin care i se cere sa se prezinte "de urgenta" la administratia financiara, cu documentele care sa ateste plata impozitului pe venitul realizat. Legal, nu este obligatia angajatului sa faca acest lucru.

Functionarii de la administratie ar trebui sa le ceara relatii colegilor care au incasat impozitul sau, in cel mai rau caz, angajatorilor. Numai ca, din cate ne-au explicat functionari ai Administratiei Financiare (AFP) a Sectorului 6 din Bucuresti, aceasta procedura ar dura mult mai mult. Se mizeaza pe faptul ca persoana care a depus declaratia este prima interesata de procesarea acesteia si, prin urmare, va "percuta" mult mai rapid.

Integral in Gandul