Peste 85% din numarul total de gospodarii din Romania aveau acces la o retea de cablu in iunie

Data publicarii: 03-12-2007 | Diverse

Aproape 6,3 milioane de gospodarii aveau acces la o retea de cablu in primul semestru al anului 2007, ceea ce reprezinta 86% din numarul total de gospodarii din Romania, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Conform datelor raportate de cei 581 furnizori de servicii de retransmisie prin intermediul suportului de cablu, numarul de abonati la serviciile de retransmisie pe suport de cablu era de aproximativ 3,6 milioane la data de 30 iunie 2007. Numarul de abonati care receptioneaza programe TV in format digital s-a apropiat de nivelul de 30.000 de abonati, la 30 iunie 2007, in crestere cu 87% comparativ cu 31 decembrie 2006.

Potrivit raportului ANRCTI, numarul abonatilor la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu, desi este in scadere cu 5%, evidentiaza, inca, potentialul de penetrare in consum pe care il au aceste servicii. Totodata, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate pe suport de cablu, inregistrata la 30 iunie 2007, era de 49,2%, in scadere fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2006, de 51,7%.

Datele statistice mai indica faptul ca la data de 30 iunie 2007, fata de 31 decembrie 2006 s-a inregistrat o crestere cu 3,9% a numarului total de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale si cu 13,7% fata de 30 iunie 2006, crestere datorata in special aparitiei solutiilor alternative la retransmisia prin cablu, cum ar fi retransmisia in mod digital prin satelit de tip DTH ("direct-to-home") - care a reusit sa atraga o parte din clientii din zonele rurale si orasele de mici dimensiuni, care nu aveau acces la serviciile de programe de televiziune comerciale. 

"In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2007, serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au atras 4,6 milioane abonati, in crestere cu 4% fata de sfarsitul anului 2006, in special pe baza unei cresteri cu 57,4% a numarului de abonati la retelele de retransmisie prin satelit de tip DTH", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

In primul semestru cea mai mare pondere in numarul total de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale in functie de suportul utilizat o detine in continuare numarul de abonati la serviciile oferite prin retele de cablu (79%), in scadere continua de la aparitia retelelor satelit de tip DTH (direct-to-home), care reprezinta acum 21% din total, in crestere cu 7 puncte procentuale fata de sfarsitul anului 2006. Abonatii serviciilor furnizate prin tehnologia IP detin o cota redusa din numarul total, in special datorita faptului ca serviciul are un caracter exclusivist atat din punct de vedere al calitatii, dar si al ariei de furnizare care este limitata doar la nivelul municipiului Bucuresti si Voluntari.

Datele statistice mai arata ca numarul total de furnizori operationali de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a ajuns la 585 la data de 30 iunie 2007. Scaderea numarului de furnizori de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale pe suport de cablu (cu 7%), se datoreaza, in principal, unor serii de achizitii/preluari ale unor companii de mici dimensiuni de catre principalii jucatori activi pe acest segment de piata, potrivit ANRCTI.

Raportul ANRCTI prezinta principalii indicatori si evolutiile inregistrate pe segmentele de telefonie fixa si mobila, acces la internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii inchiriate si transmisiuni de date din Romania pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie a anului 2007. Raportul de date statistice este realizat pe baza datelor raportate de aproape 2.000 de furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice care au fost operationali in prima jumatate a anului 2007.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: