Temperatura medie va creste in Romania cu pana la 2,5 grade, in 100 ani

Data publicarii: 04-12-2007 | Diverse

Temperatura medie anuala in Romania ar putea creste cu valori cuprinse intre 1,8 si 2,5 grade Celsius, pana la sfarsitul secolului XXI, potrivit raportului IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice), a declarat Constanta Boroneant, presedintele Societatii Metorologice Romane.

'Aceste valori sunt atribuite scenariilor cele mai pesimiste, conform carora statele lumii nu ar reduce emisiile de CO2 in atmosfera, pastrand situatia actuala', a precizat specialistul.

Constanta Boroneant a explicat ca o astfel de crestere a mediei anuale s-ar traduce prin intensificarea fenomenelor extreme, schimbari bruste de temperatura, seceta si inundatii.

Discutiile s-au purtat si in contextul in care, luni, la Bali, a debutat Conferinta ONU pentru schimbarile climatice, la care vor participa 10.000 de delegati si oameni de stiinta din 190 de tari.

Reuniunea, prevazuta initial pentru data de 14 decembrie, este asteptata sa fie debutul negocierilor pentru prelungirea protocolului de la Kyoto asupra reducerii gazelor cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala.

Potrivit AFP, secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Yvo de Boer, si-a exprimat duminica speranta ca in cadrul summitului de la Bali va fi adoptata o decizie cu privire la lansarea negocierilor asupra protocolului de la Kyoto in primul rand, la propunerea unui calendar referitor la aceste discutii - in al doilea si la stabilirea unei date limita pentru ajungerea la o concluzie in acest sens - in al treilea rand.

'Parerea mea personala, ca specialist, este ca noul tratat international de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar trebui sa impuna tinte mai putin drastice decat Tratatul de la Kyoto, pentru a fi ratificat si de tari precum SUA si Australia, nesemnatare ale tratatului precedent', a pus Constanta Boroneant.

Cercetarile realizate de climatologii din Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/ au evidentiat in Romania schimbari in regimul climatic, si anume o crestere a temperaturii medii anuale pe tara de 0,3 grade Celsius in perioada 1901-2000, mai pronuntata in sud-estul si estul tarii pana la 0,8 grade Celsius.

Rompres