Serviciile conexe activitatilor de asigurari, nu vor mai fi scutite de TVA

Data publicarii: 04-12-2007 | Finante-Banci

Serviciile de marketing si cele administrative aferente serviciilor de asigurare-reasigurare, precum si furnizarea de informatii si intocmirea rapoartelor pentru asigurati, nu vor mai fi scutite de plata TVA, din 2008, potrivit modificarilor normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, puse in dezbatere publica de Ministerul Economiei si Finantelor, informeaza Rompres.

Organizarea si managementul sistemului informatic al societatilor de asigurari vor urmeaza sa fie scoase, de asemenea, de sub regimul scutirii de la plata Taxei pe Valoarea Adaugata.

In prezent, operatiunile de asigurare-reasigurare, precum si prestarile de servicii conexe efectuate de persoane impozabile care deruleaza astfel de operatiuni sunt scutite de plata TVA.

Conform Codului Fiscal, cota standard de TVA este de 19 la suta si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotei reduse.

Cota redusa este de 9 la suta si se aplica asupra bazei de impozitare pentru mai multe categorii de bunuri si servicii precum accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, livrarea de proteze, livrarea de medicamente pentru uz uman si veterinar, cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.