Companiile care vor sa intre pe pilonul III trebuie sa aiba un capital minim de 1,5 milioane euro

Data publicarii: 04-12-2007 | Finante-Banci

Societatile de administrare a investitiilor si cele de asigurari care vor sa activeze pe piata pensiilor private facultative (pilon III) trebuie sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane euro, potrivit unui proiect de norma aflat in dezbatere publica pe pagina de internet a CSSPP.

Proiectul de norma al arbitrului pensiilor private reglementeaza procedura si conditiile in care societatile de investitii sau de asigurare trebuie sa-si constituirea capitalulul social necesar autorizarii ca administrator pe pilonul III, se mentioneaza in proiectul de norma, aflat in dezbatere publica pana pe 4 ianuarie 2008.

Societatile de administrare a investitiilor si cele de asigurare care vor sa administreze si fonduri de pe pilonul III trebuie sa aiba un capital social minim alocat acestei activitati de echivalentul in lei a 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de la data modificarii actelor constitutive, se mai arata in proiect.

Odata cu transferul capitalului social alocat activitatii de administrare a fondurilor pe pilonul III, societatile de administrare a investitiilor sau cele de asigurari vor transfera sumele corespunzatoare in conturi bancare.

Alocarea capitalului social necesar desfasurarii activitatii pe pilonul III din capitalul social al societatilor de administrare a investitiilor si cele al asigurarilor se va face numai cu autorizarea prealabila a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), respectiv a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Astfel, in vederea autorizarii ca administrator pe pilonul III, societatea de administrare a investitiilor va prezenta comisiei autorizarea prealabila a CNVM si dovada alocarii in evidentele contabile a capitalului. In vederea autorizarii ca administrator de fonduri de pensii facultative, societatea de asigurare va prezenta arbitrului pensiilor private aprobarea prealabila a CSA si dovada alocarii in evidentele contabile a capitalului minim necesar, potrivit normei.

Societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare vor reflecta in contabilitate separat operatiunile legate de activitatea de administrare de fonduri de pensii facultative, iar nerespectarea prevederilor legale va duce la respingerea cererii de autorizare ca administrator al fondurilor de pensii facultative, se mai arata in proiectul mentionat.

NewsIn