Statele Uniunii Europene au ajuns la un acord in cadrul reformei taxelor

Data publicarii: Astazi, 05-12-2007 | International

Taxa pe valoarea adaugata din vanzarile de servicii electronice din Uniunea Europeana vor fi percepute, incepand cu 2015, in functie de nivelul practicat in spatiul in care este situat consumatorul, au anuntat marti oficiali si diplomati ai Uniunii Europene, citati de Reuters. Ministrii de finante din Uniunea Europeana (UE) au convenit sa faca aceasta trecere in cadrul unei reforme mai largi a sistemului taxei pe valoarea adaugata.

"Noul acord va intra in vigoare incepand cu 2015", a declarat un oficial european.

Luxembourg, care gazduieste companii precum Amazon.com, Skype si PayPal, a ridicat intr-un final veto-ul impus schimbarii.

Reforma urmareste sa reflecte cresterea semnificativa a serviciilor online, un sector care nu exista in momentul in care UE a introdus reglementarile cu privire la taxa de valoare adaugata (TVA).

Luxembourg percepe un TVA de 15%, minimul permis de legislatia Uniunii Europene, insa majoritatea statelor europene percep taxe mai mari.

Luxembourg a precizat ca prin introducerea reformei ar pierde echivalentul a 1% din activitatea economica sau 220 milioane euro (324,4 milioane dolari) pe an.

Aceasta schimbare ar afecta toate afacerile care furnizeaza servicii de telecomunicatii, radio si televiziune si servicii electronice catre consumatori.

In schimbul renuntarii la dreptul de veto, schimbarea va fi pusa in practica abia in 2015, cu cinci ani mai tarziu decat termenul initial propus de Comisia Europeana.

Pentru aplicarea acestei masuri, era necesara unanimitatea tuturor celor 27 de state membre UE. In acest an, Luxembourgul a folosit de doua ori dreptul de veto, in iunie si noiembrie.

Oficialii UE au explicat ca, in urma acordului, o tara care furnizeaza servicii electronice va putea pastra, din 2015, 30% din veniturile provenite din TVA, in timp ce restul va ajunge in statul unde se afla consumatorul.

Acest procent va ajunge la zero pana la sfarsitul lui 2018.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: