Barometru TI: Romania, tara cea mai corupta din UE

Data publicarii: 06-12-2007 | Economie

Romania este cea mai corupta tara din Uniunea Europeana si a patra din Europa, 33% dintre romani declarand ca au fost nevoiti sa dea mita in anul 2007, conform Barometrului global anual al coruptiei, prezentat joi de Transparency International (TI) Romania, intr-o conferinta de presa.

"Nivelul perceptiei si experientei populatiei din Romania legate de coruptie a crescut in acest an fata de anul precedent. Daca in 2006, unul din cinci romani (20%) declara ca a fost nevoit sa dea mita, in 2007 raportul este de un roman din trei", a spus Victor Alistar, director executiv al TI Romania. Conform Barometrului TI, in 2005 circa 22% dintre romani au declarat ca au oferit mita, iar in 2004 indicatorul era de 25%.

Reprezentantul TI Romania a adaugat ca reactiile tarilor din UE fata de coruptia din Romania sunt justificate, in conditiile in care, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, a crescut si media pe ansamblu a Uniunii privind perceptia asupra coruptiei, fiind astfel afectate si valorile si standardele comune.

Potrivit cercetarii TI la nivel mondial, in Europa indicatorul privind coruptia este mai ridicat fata de Romania numai in Macedonia, Kosovo si Albania, tara noastra fiind inclusa in grupul celor mai corupte tari la nivel mondial, cu un nivel declarat al mitei de peste 30%, alaturi de Cambodgia, Camerun, Nigeria, Pakistan, Filipine si Senegal.

Dintre tarile membre UE, Romania este urmata in acest clasament de Grecia cu 27% si Bulgaria cu 7%, media comuna a Uniunii crescand la 5% in 2007.

"Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa faca eforturi sa se concentreze pe reformele anticoruptie din sistem, in afara sferei politice, aplicand masuri directe care sa conduca la un mediu public integru si sanatos. Atat timp cat coruptia este subiect de marketing politic, fiind principala tema a dezbaterilor politice, ne asteptam ca acest indicator sa creasca", a spus Victor Alistar.

El a aratat ca aceasta concluzie este bazata pe faptul ca, potrivit Barometrului TI, partidele politice, Parlamentul si sistemul juridic sunt percepute ca fiind cele mai corupte institutii, dar populatia a indicat serviciile publice (medicale, educatie, politie, administratie) ca principalele segmente unde au fost nevoiti sa dea mita.

De asemenea, in topul sectoarelor percepute ca fiind cele mai corupte au aparut si mediul de afaceri, organizatiile societatii civile si mass-media, aceste segmente fiind la randul lor implicate in scandalurile si acuzele de coruptie din dezbaterea politica.

Armata si organizatiile religioase sunt considerate de populatie cele mai putin corupte institutii, insa, potrivit lui Victor Alistar, o parte a respondentilor si-au aratat nemultumirea fata de sumele platite cu ocazia inmormantarilor.

Pe de alta parte, dintre respondentii sondajului care au recunoscut ca au dat mita, 27% au indicat sectorul de sanatate, 11% politia, cate 10% birourile de inregistrari si eliberare a documentelor, dar si justitia, 9% sistemul de educatie, 8% sistemul legislativ, 3% furnizorii de gaze si cate 2% pentru furnizorii de utilitati de apa, energie electrica si telefonie.

Directorul executiv al TI Romania a precizat ca aproximativ 10-15% din veniturile lunare ale populatiei sunt directionate spre plata mitei, cele mai afectate fiind familiile mai sarace.

Barometrul TI arata ca 14% dintre romani se asteapta ca in urmatorii trei ani nivelul coruptiei sa creasca foarte mult, 19% se asteapta sa creasca mult, 27% considera ca va ramane constant, 26% cred ca va scadea putin si numai 5% ca se va reduce cu mult, 10% neoferind niciun raspuns.

In ceea ce priveste masurile anticoruptie luate in prezent de Guvern, numai 3% le considera eficiente si 21% intr-o oarecare masura eficiente, 17% nici eficiente, nici ineficiente, 30% intr-o oarecare masura ineficiente si 21% foarte ineficiente, 8% nedand niciun raspuns.

Barometrul global al coruptiei este un sondaj de opinie efectuat la nivel mondial pentru Transparency International de catre Institutul Gallup, esantionul sondajului realizat in Romania fiind de 1.054 de persoane, reprezentativ la nivel national.

Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: