Air France - KLM si compania italiana Air One si-au depus ofertele de preluare a Alitalia

Data publicarii: 07-12-2007 | International

Cursa pentru preluarea Alitalia,compania italiana de transport aerian aflata in mare dificultate se va disputa intre Air France-KLM si Air One, compania germana Lufthansa anuntandu-si retragerea, relateaza AFP. Air France - KLM a anutat joi, data limita de depunere a ofertelor de preluare, ca a trimis o scrisoare de intentie pentru preluarea companiei Alitalia. Detaliile si suma oferita nu au fost precizate de Air France - KLM.

"La acest stadiu, demersul nu angajeaza juridic niciun candidat", a precizat comunicatul trimis de Air France-KLM.

Acesta scrisoare de oferta va fi analizata joi seara de consiliul de administratie al companiei italinene. Statul italian, posesor a 49,9% din actiunile Alitalia, a convenit sa decida castigatorul pana la data Craciunului.

"Acesta propunere se adreseaza unui partener comercial major, prin intermediul caruia au fost incheiate acorduri benefice in 2001, intre Franta si Italia sau in cadrul aliantei mondiale Skyteam", precizeaza Air France-KLM.

Proiectul grupului franco-olandez "prevede de asemenea recucerirea pietei italiene de Alitalia datorita dezvoltarii benefice a retelei sale de transporturi si a reafirmarii identitatii companiei".

Potrivit acestui proiect, aeroportul Fiumicino din Roma va fi organizat ca platforma de tranzit, asemeni Roissy (regiune palestiniana) si Schiphol, din Amsterdam, "numeroase  rute fiind asigurate catre si dinspre Milano, ameliorand calitatea serviciilor in scopul de a raspunde nevoilor clientilor ce fac curse de afaceri pe distante medii si mari".

Actiunile Air France-KLM au revenit in crestere miercuri dimineata la Bursa din Paris, dupa ce la deschidere au avut un start prudent, analistii aratandu-se rezervati fata de interesul companiei aeriene pentru acesta achizitie. 

In schimb actiunile Alitalia au crescut puternic cu putin dupa deschiderea Bursei din Milano.

Compania aeriana italiana Air One, sustinuta de banca Intesa Sanpaolo, a anuntat si ea ca va depune o oferta de achizitie pentru concurenta ei, Alitalia.

"Air One confirma ca va depune astazi o oferta de achizitie pentru Alitalia", a declarat un purtator de cuvant pentru AFP.

Compania germana Lufthansa a renuntat la depunerea ofertei de preluare, dupa ce timp de mai multe luni nu si-a anuntat intentiile clare.

Seful guvernului italian, Romano Prodi, a afirmat mercuri ca nationalitatea preprietarului este un criteriu "secundar", principalul criteriul fiind puterea economica si strategia companiei", a subliniat premierul. 

Alitalia pierde 1 milion de euro pe zi si se anticipeaza ca va trebui sa cedeze active nonstrategice pentru a se mentine in viata mai mult de 12 luni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: