Mugur Stet: Criza fortei de munca, generata de lipsa de educatie

Data publicarii: 08-12-2007 | Economie

Criza de pe piata romaneasca a fortei de munca este cauzata de faptul ca Romania nu are un sistem de invatamant care sa asigure functionarea unui sistem democratic capitalist, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Stet, la un seminar privind solutiile de finantare a firmelor mici si mijlocii.

'Sistemul actual de invatamant nu produce valori compatibile cu societatea capitalista pe care dorim sa o construim. Un exemplu al lipsei de educatie este vanzarea Petrom la pretul la care s-a vandut, cand rezervele BNR se cifreaza la 27 miliarde euro, la 31 octombrie, iar in Ungaria, nu se accepta suma de 22 miliarde euro pentru vanzarea companiei Mol', a precizat Mugur Stet.

De asemenea, acesta a aratat ca sumele alocate de la buget pentru universitatile de stat reprezinta 'bani aruncati pe fereastra', in conditiile in care ar putea primi fonduri numai cateva unitati superioare de invatamant, care sa asigure elite.

In acest context, consultantul financiar Bogdan Baltazar a afirmat ca problema invatamantului este cauzata de sutele de universitati private care functioneaza, la ora actuala, in Romania. 'Majoritatea acestor universitati sunt producatoare abjecte de diplome', a afirmat Baltazar.

Rompres