Chiriile birourilor din Capitala au ajuns la un nivel dificil de bugetat de catre companii

Data publicarii: 09-12-2007 | Imobiliare

Pretul chiriilor pe piata birourilor a crescut in ultimul an din cauza lipsei de spatii si a cererii ridicate, ajungand in prezent la un nivel dificil de bugetat de catre majoritatea clientilor, sustin reprezentantii companiilor de consultanta imobiliara din Capitala.

"Preturile chiriilor pe toate segmentele de birouri au crescut semnificativ in ultimul an. La clasa A avem intre 22-26 euro/mp in zona ultra-centrala, iar in zona de nord intre 18-20 euro/mp. In ceea ce priveste clasa B, chiriile sunt intre 15-18 euro/mp, iar la clasa C intre 12-14 euro/mp. Cresterea preturilor este detreminata in special de lipsa de spatii si a cererii ridicate, dezechilibrul dintre cerere si oferta fiind evident", a declarat directorul Departamentului Birouri al Regatta, Mihaela Raducanu.

Analistii imobiliari ai Regatta mai spun ca in prezent sunt insuficiente proiecte de birouri in piata imobiliara din capitala, iar in segmentul de clasa A rata de ocupare a ajuns la 98%. "In acest moment exista o lipsa acuta de proiecte de birouri, mai ales in zona centrala si ultracentral si-n apropierea mijloacelor de transport. Cererea este foarte mare pe aceste zone, dar pentru anul viitor nu se asteapta livrarea de proiecte. Inspre finalul anului, chiar inceputul lui 2009 speram sa se mai echilibreze situatia", adauga reprezentantul Regatta.

Potrivit analistii imobiliari ai companiei Esop, chiriile pentru cladirile de birouri pot fi chiar cu pana la 40% mai mari in functie de locatie, care primeaza si mai mult decat in trecut in stabilirea chiriei unui imobil, iar factori precum calitatea finisajelor si dotarilor, desi importanti, se situeaza pe un loc secund. Analistilor imobiliari mai spun ca printre piediceile dezvoltatorilor de cladiri de birouri se numara in prezent pretul crescut al terenurilor, dar si birocratia, spre exemplu pentru autorizarea completa a unul proiect se asteapta chiar si doi ani de zile.

Consultantii imobiliari ai DTZ Echinox sustin ca oferta spatiilor de birouri din Capitala va atinge un milion metri patrati pana la sfarsitul lui 2007, iar in urmatorii 2-3 ani va creste pana la circa 1,3 milioane metri patrati, cererea urmand a fi acoperita de proiectele aflate in diferite stadii de executie. In prezent, printre cele mai dinamice tipuri de companii care inchiriaza spatii de birouri se numara cele de consultanta, bancile, companiile de IT, din domeniul medical si din sfera media. Suprafatele medii preferate sunt cuprinse intre 300 si 500 de metri patrati.

NewsIn