Suedia a anuntat ca producatorul marcii de vodca Absolut va fi vandut

Data publicarii: 11-12-2007 | International

Producatorul marcii de vodca Absolut, Vin & Sprit, va fi vandut in 2008 prin licitatie, a anuntat marti guvernul de la Stockholm, pentru aproximativ 6-7 miliarde dolari, fiind cea mai mare privatizare din Suedia, informeaza Reuters.

Vanzarea uneia dintre cele mai profitabile marci de vodka din lume a atras deja atentia unor posibili cumparatori, precum firma americana Fortune Brands, grupul francez Pernod Ricard, Bacardi si firma britanica Diageo Plc, impreuna cu investitorul suedez EQT. Ministrul pietelor financiare, Mats Odell, a afirmat ca pretul va reprezenta principala conditie impusa de guvernul suedez, afirmand ca a luat marti legatura cu firmele interesate.

Acesta a spus ca a crezut ca productia Absolut va ramane in Suedia, insa aceasta nu a reprezentat o cerinta pentru vanzarea firmei.

Guvernul de centru-dreapta planuieste privatizarea tuturor firmelor detinute in parte sau in totalitate de stat, inclusiv banca SBAB, operatorul de bursa OMX si firma de imobiliare Vasakronan, cu scopul de a strange 200 de miliarde de coroane suedeze (31,10 miliarde dolari) pentru a reduce datoriile pana in 2010.

"Faza de analiza si pregatiri a V&S este finalizata", a declarat acesta. "Acum incepem sa punem lucrurile in practica. Vom putea prezenta o tranzactie a Vin & Sprit in 2008".

Odell a declarat ca o licitatie este cel mai bun mod pentru a vinde una dintre companiile suedeze. "Va fi ales cel care va plati cel mai mult si care va prezenta oferta cea mai buna", a spus acesta.

Analisti chestionati de Reuters au declarat ca V&S ar putea fi vanduta pentru 6-7 miliarde dolari. "Sper ca se va intampla repede si intr-un mod eficace, insa nu data cand se va incheia contractul este importanta ci pretul obtinut", a spus Odell.

OMX, care a recomandat oferta comuna a celor de la Borse Dubai si Nasdaq, va urma V&S ca urmatoarea tranzactie guvernamentala.

Odell a afirmat ca privatizarea nu va fi afectata de criza globala a creditelor, din moment ce ce activele puse spre vanzare nu pot fi afectate de turbulentele de pe piata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: