Unele tari est-europene ar putea sa fi depasit socul scumpirii alimentelor, Romania nu

Data publicarii: 11-12-2007 | Economie

Estimarile pentru dobanda cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea fi influentate de riscul ca deprecierea leului sa duca la preturi mai mari ale alimentelor, in contextul inflamarii inflatiei ca urmare a scumpirii produselor alimentare in estul Europei, consemneaza marti Reuters.

Desi ritmul scumpirii alimentelor in Romania s-a temperat pana la 1,2% in noiembrie, fata de 1,3% in octombrie, rata inflatiei de 6,7% ramane un motiv de ingrijorare, iar analistii estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea urca si mai mult dobanda de politica monetara, de la actualul nivel de 7,5%, dupa majorarile de 0,5% facute deja in 2007.

"Statisticile pentru noiembrie, influentate de un efect solid de baza, nu sunt deloc confortabile pentru banca centrala", a spus Florin Citu, economist sef la ING Bank. "Este evident ca banca centrala va trebui sa majoreze din nou dobanda de politica monetara in ianuarie", a mai spus Citu, citat de Reuters.

Scumpirea alimentelor in estul Europei a dus la accentuarea inflatiei si a creat astfel o dilema pentru autoritatile de reglementare, statisticile din Ungaria si Slovacia insa arata ca in unele tari varful a fost deja atins, mai scrie Reuters.

Inflatia din Ungaria s-a accentuat anual pana la 7,1% in noiembrie, fata de 6,7% in octombrie, in timp ce in Slovacia, indicele preturilor de consum a coborat in noiembrie pana la 3,1%, fata de 3,3%.

Ritmul de scumpire a alimentelor vandute in Ungaria s-a temperat pana la o rata lunara de 1,4% in noiembrie, fata de 2% in octombrie. In Slovacia, ritmul de crestere a preturilor pentru produsele alimentare a coborat pana la 1,2% fata de 2,6% in octombrie.

Statisticile din Republica Ceha, publicate luni, au descris totusi un context foarte diferit, ca urmare a inflamarii inflatiei pana la un maximum al ultimilor sase ani, de 5%, iar in Polonia, unde statisticile vor fi publicate miercuri, se va resimti in continuare socul preturilor alimentelor.

"Este clar pentru mine ca Ungaria este intr-un ciclu diferit, ca factorii principali care au dus la accentuarea inflatiei au fost preturile energiei si ale alimentelor, dar aceasta este o problema pe termen scurt care va dura cateva luni", a spus un strateg pentru piete europene emergente de la Merrill Lynch, Radoslaw Bodys, citat de Reuters.

"In Polonia, scumpirea produselor alimentare nu este singurul aspect care duce la accentuarea inflatiei, aici avem o problema de fond", a mai spus Bodys.

In conformitate cu analizele bancherilor de la Merrill Lynch, structura diferita a influentei scumpirii alimentelor asupra inflatiei este descrisa de cresterea preturilor produselor alimentare neprelucrate in Ungaria si, respectiv, de majorarea preturilor produselor prelucrate in Polonia. Ungaria si Polonia reprezinta cele doua extreme ale regiunii.

Indicele preturilor de consum din Polonia este estimat la 3,4% in noiembrie, potrivit rezultatelor unui sondaj Reuters, in crestere fata de 3% in octombrie, sustinute de o economie in crestere solida, de 6,4% in al treilea trimestru, comparativ cu doar 0,9% din Ungaria.

Bodys a estimat ca inflatia din Ungaria si din Polonia ar putea sa convearga la aproximativ 4,5%, de la un an la altul, in al treilea trimestru din 2008.

Astfel de estimari inseamna ca banca centrala a Ungariei ar putea reincepe sa coboare dobanda de politica monetara, evolutia careia a stagnat din cauza riscurilor inflationiste si in asteptarea negocierilor salariale din 2008, iar Bodys spune ca in  perioada urmatoarelor 12-15 luni, dobanda cheie din Ungaria va fi sub 6%.

In Polonia, insa, analistii de la Merrill considera ca ratele dobanzii vor urca de al actualul nivel de 5% pana la 7%, tot in perioada urmatoarelor 12-15 luni.

In timp ce Ungaria planuieste o inasprire bugetara in 2008, dupa ani intregi de cheltuieli iresponsabile, performantele fiscale pozitive ale Poloniei vor fi erodate intr-o anumita masura de pozitia bugetara prociclica a guvernului, mai scrie Reuters.

"Dupa parerea noastra, deosebirea dintre pozitiile celor doua autoritati de reglementare ar trebui sa fie reflectata de o diferenta mai mica intre primele de risc, in termeni de asteptari pentru inflatie si nesiguranta politica", a spus un analist de la Lehman Brothers, Silja Sepping, intr-o nota preluata de Reuters.

In ceea ce priveste situatia din Republica Ceha, majoritatea economistilor mizeaza pe o majorarea a dobanzii cheie la banca centrala, dupa accentuarea de luni a inflatiei, in pofida intaririi coroanei cehesti, care a atins un nivel record.

Economia Republicii Cehe este mult mai deschisa decat a Poloniei in termeni de importuri si exporturi.

Analistii de la banca elvetiana UBS arata ca Republica Ceha si Polonia au aceleasi ingrijorari pentru preturile alimentelor, pentru piata muncii si pentru cererea interna puternica. UBS mai arata insa ca in Republica Ceha ratele dobanzii ar putea fi urcate cu doar 0,25% pana la sfarsitul lui 2008, de la nivelul actual de 3,5%, fata de o majorare cu 0,75% in Polonia.

In Slovacia, reactia de politica monetara va fi, probabil, de a mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 4,25%, mai scrie Reuters.

"Consideram ca actuala diferenta de 0,25% dintre dobanda de politica monetara a bancii centrale a Slovaciei si cea a Bancii Centrale Europene (BCE) va fi mentinuta inca un timp, in contextul in care ne asteptam ca BCE sa mentina dobanda cheie", a aratat marti un economist de la Citibank, Jaromir Sindel, citat de Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: