Fitch: anul 2008 va aduce provocari mai mari decat 2007 pentru bancile europene

Data publicarii: 12-12-2007 | Finante-Banci

Principalele banci europene se vor confrunta cu mult mai multe provocari in 2008 decat a fost cazul in acest an, ca urmare a presiunilor create de turbulentele de pe pietele financiare, estimeaza analistii agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, arata un comunicat al institutiei.

Tendintele de evaluare in general pozitive din ultimii ani vor fi erodate, in contextul in care castigurile bancilor vor fi tot mai afectate de turbulentele continue de pe pietele financiare, arata un raport special pentru bancile europene al agentiei de rating, publicat marti, intitulat "Prognoza pentru principalele banci europene in 2008: Mai multe ape tulburi" ("Outlook for Major European Banks in 2008: More Stormy Waters Ahead").

Fitch a miscat in sens negativ ratingul a patru dintre cele mai mari 20 de banci europene, de la declansarea crizei creditelor in august 2007 si a coborat ratingul pentru credite pe termen lung pentru doua banci.

Agentia de evaluare financiara nu exclude posibilitatea de a face mai multe evaluari negative in urmatoarele luni, daca persista conditiile actuale de pe piata, de volatilitate si lipsa acuta de lichiditate. Totusi, Fitch nu se asteapta la o coborare semnificativa a ratingului si nici sa scada evaluarile cu mai multe trepte. Ratingurile pentru credite pe termen lung ale bancilor europene raman ridicate, mai ales in cadrul categoriei 'AA'. Analistii de la Fitch Ratings spun ca majoritatea acestor banci sunt suficient de solide incat sa poata face fata unor probleme prelungite la nivelul conditiilor operationale.

"Conditiile actuale de pe piata vor persista probabil cel putin pana la sfarsitul primului trimestru din 2008", a spus principalul autor al raportului, Alison Le Bras, director administrativ in cadrul grupului institutiilor financiare de la Fitch.

"Mai mult decat atat, daca actuala criza de lichiditate ar urma sa devina o criza a creditelor, aceasta ar putea avea un impact sever asupra economiei, care ar putea genera efecte asupra sistemului bancar, concretizate inclusiv intr-o incetinire a cresterii creditarii", a adaugat Le Bras.

O reducere a afacerilor cu finante structurate ar putea compromite castigurile de pe pietele de capital, iar capitalizarea unor banci ar putea fi afectata negativ, mai arata Fitch.

Ritmul de consolidare ar putea incetini in 2008, in conditiile in care bancile se misca mai prudent intr-un mediu caracterizat prin mai multe provocari. In acelasi timp, scaderea cotatiei actiunilor bancilor face sa scada costurile unor posibile achizitii si, in conditiile eficientei costurilor si a existentei sinergiilor la nivelul strategiei principalelor banci, este probabil ca unele dintre ele sa caute in continuare posibilitati atractive pentru achizitii.

Desi rezultatele pentru intregul an 2007 vor ramane relativ solide pentru majoritatea bancilor europene, castigurile din a doua jumatate a anului sunt clar influentate negativ, mai arata Fitch.

Banca elvetiana UBS AG a anuntat pierderi suplimentare semnificative in trimestrul al patrulea din 2007, ca urmare a expunerii la criza creditelor din sectorul ipotecar cu grad mare de risc. UBS AG anunta pierderi trimestriale a doua oara consecutiv.

"Nu este de neconceput ca si alte banci sa afiseze pierderi ca urmare a produselor de credite structurate, a problemelor legate de sectorul imobiliar sau angajamentelor privind imprumuturi suplimentare, desi ne-am astepta la cifre mai putin semnificative decat cele ale UBS", mai scrie Fitch.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: