Constatul amiabil se va aplica din 1 iulie 2008, potrivit sefului CSA

Data publicarii: 13-12-2007 | Auto

Constatul amiabil va intra in vigoare cel mai probabil de la 1 iulie 2008, deoarece nu au fost inca elaborate normele de aplicare a legii, a declarat miercuri Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In plus, fara un protocol intre societatile de asigurari si politie, constatul amiabil nu are cum sa functioneze, a precizat Toncescu.

Guvernul a aprobat in luna august modificarea legislatiei din domeniul asigurarilor prin introducerea constatului amiabil in cazul accidentelor de circulatie, ca urmare a alinierii la standardele europene a legislatiei rutiere romanesti.

Modificarea legislatiei a fost propusa de arbitrul asigurarilor din Romania, care a initiat un proiect legislativ care sa faciliteze solutionarea mai rapida si mai putin birocratica a incidentelor din trafic care sunt soldate cu tamponari usoare, fara incalcarea legislatiei rutiere in vigoare.

Odata cu introducerea constatului amiabil sunt simplificate procedurile de recuperare a prejudiciilor in cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale.

Astfel, in cazul accidentelor auto usoare, societatile de asigurare pot fi informate pe baza unui formular tipizat, care se elibereaza de catre asigurator si este denumit constatare amiabila de accident. Acesta reprezinta suportul pe care conducatorii autovehiculelor accidentate consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele de identificare ale persoanelor si vehiculelor implicate, precum si cele ale asiguratorilor. Dupa consemnare, acesta se transmite societatii de asigurare, odata cu polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA).

Piata asigurarilor din Romania va ajunge la 2 miliarde de euro in acest an, iar in 2008 piata se va dezvolta si pe alte segmente decat pe cel auto, care detine in prezent cea mai mare pondere, a mai spus, miercuri, seful CSA.

Potrivit lui Toncescu, evenimentul acestui an in domeniul asigurarilor a fost intrarea in dezbatere a legii asigurarilor obligatorii a locuintelor, care a trecut pana in prezent doar de o singura camera a parlamentului.

Seful CSA considera un progres ca nu se mai vand polite RCA pe strada, insa, desi arbitrul asigurarilor nu a acordat amenzi, promite ca va sta cu ochii pe asiguratori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: