Bolojan: primele imobile RA-APPS vor fi vandute prin negociere peste trei-patru luni

Data publicarii: 13-12-2007 | Economie

Secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, ca executivul va face publica lista imobilelor RA-APPS care pot fi cumparate de chiriasi in 60 de zile de la publicarea legii privind vanzarea imobilelor Regiei, iar vanzarea prin negociere directa va incepe peste trei-patru luni.

Secretarul general al guvernului a estimat ca, din cele aproximativ 1.000 de spatii pe care le gestioneaza RA-APPS (din care aproximativ 900 sunt in Bucuresti), peste 500 vor fi vandute.

Spatiile care nu vor fi vandute vor fi repartizate ca locuinte de protocol si de serviciu, vor fi oferite misiunilor diplomatice si ambasadelor sau vor fi mentinute pentru institutii publice, partide si sindicate.

Bolojan a precizat ca, dintre apartamentele pe care RA-APPS le are in Bucuresti, aproximativ 150-200 vor fi rezervate pentru a fi utilizate ca locuinte de serviciu - mai ales cele situate in imobilele de pe strazile Eminescu, Drobeta si Polona - iar actualii chiriasii ai acestor apartamente nu le pot cumpara. Nu vor putea fi cumparate, de asemenea, o parte dintre vilele de protocol.

Ilie Bolojan a declarat ca RA-APPS va organiza licitatii pentru desemnarea evaluatorilor autorizati care vor stabili pretul imobilelor ce urmeaza sa fie scoase la vanzare. El a precizat insa ca pretul de plecare stabilit de evaluator nu poate fi mai mic decat cel obtinut de Regie in urma vanzarii altor imobile, in aceeasi zona. El a dat exemplul unui teren vandut in sectorul 1 al Capitalei cu 400 de euro pe metrul patrat si al unui spatiu administrativ din Piata Rosetti din Capitala, vandut cu 3.000 de euro pe metrul patrat.

"Avand aceste repere, pana la vanzarea efectiva prin negociere directa, care estimez ca va avea loc peste trei-patru luni de zile, vom vinde suficiente spatii prin licitatie publica astfel incat vom avea preturile de referinta care sunt etalon pentru ofertarea prin negociere directa", a spus Bolojan.

Secretarul general al guvernului a mai spus ca Regia are contracte de inchiriere cu fosti demnitari din anii '90, prin preluarea contractelor de la fosta regie Locato, contracte incheiate cu fosti demnitari care au beneficiat de locuinte de serviciu si cu care Regia se judeca - in numar de 17 - si cu demnitarii care au incheiat contracte de inchiriere. "S-a apreciat la data respectiva ca demnitarul nu are locuinta, iar statul trebuie sa il ajute", a spus Bolojan.

Raspunzand la o intrebare a presei, Bolojan a precizat ca nu i-a prelungit contractul de inchiriere presedintelui PSD, Mircea Geoana, si ca fostul ministru, Georgiu Gingaras, dar si fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, se afla in proces cu RA-APPS. El a precizat ca, de cand se afla la conducerea SGG, nu a facut nicio alta repartitie - in afara de repartizarea unor spatii pentru ministerele muncii, sanatatii si pentru Autoritatea pentru Protectia Consumatorului - toate contractarile fiind facute prin licitatie publica.

Deputatii au decis, marti, ca persoanele care stau cu chirie in imobilele RA-APPS le pot cumpara prin negociere directa, parlamentarii respingand, astfel, cererea de reexaminare a sefului statului, care sustine ca licitatia trebuie sa ramana singura metoda de instrainare a imobilelor administrate de Regie. Senatul, prima camera sesizata, a respins cererea de reexaminare la inceputul lunii noiembrie. Camera Deputatilor este for decizional, seful statului avand zece zile pentru a promulga actul normativ.

Decizia a fost luata cu 135 de voturi pentru, cele 53 de voturi impotriva apartinand parlamentarilor PD si PLD, dar si unor parlamentari PSD, printre care Ioan Munteanu , Dan Nica si Manuela Mitrea.

Singura constrangere impusa de deputati la acest capitol este ca pretul de plecare sa fie pretul pietei, stabilit de un evaluator. Astfel, imobilele RA-APPS pot fi vandute prin negociere directa catre chiriasi, cu conditia ca acestia sa locuiasca legal si sa aiba chiria platita la zi. In acest caz, RA-APPS trebuie sa consulte in maximum 15 zile chiriasii daca sunt sau nu de acord sa cumpere imobilele prin negociere directa. In cazul in care chiriasii nu raspund in acest termen sau nu sunt de acord cu procedura, RA-APPS va vinde imobilele prin licitatie deschisa. In cazul in care, la cea de-a treia licitatie, nu se inregistreaza o oferta care sa aiba o valoare cel putin egala cu pretul de pornire, se organizeaza o noua licitatie, la care Regia, cu acordul Secretariatului General al Guvernului, poate stabili diminuarea pretului de pornire cu 20%.

Persoanele fizice au posibilitatea cumpararii in rate, cu un avans de cel putin 30% din valoarea imobilului si rate lunare esalonate pe cel mult doi ani, fara termene de gratie.

Presedintele Traian Basescu a retrimis parlamentului spre reexaminare, in luna iulie, legea prin care imobilele aflate in administrarea RA-APPS pot fi vandute prin negociere directa si le-a cerut alesilor sa introduca vanzarea prin licitatie.

In cererea de reexaminare, presedintele Basescu arata ca, prin legea de aprobare, ordonanta guvernului 28/2007 a fost modificata de parlamentari, astfel incat imobilele administrate de RA-APPS pot fi vandute prin negociere directa, "ceea ce ar putea ridica semne de intrebare in ce priveste transparenta procesului de vanzare a imobilelor si ar putea induce suspiciuni de coruptie". Presedintele a cerut ca licitatia sa ramana singura metoda de instrainare a imobilelor respective. De asemenea, seful statului a cerut ca de posibilitatea de a cumpara imobilele RA-APPS sa beneficieze exclusiv chiriasii care locuiesc legal in acele imobile.

Unii dintre chiriasii RA-APPS au contracte incheiate pana in 2009, desi nu mai au dreptul la o locuinta de serviciu de la Regie. Presa a semnalat in mai multe randuri ca unii politicieni, carora le-au fost atribuite case de la RA-APPS in urma cu mai multi ani, refuza sa paraseasca locuintele, desi nu mai ocupa functii in stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: