Agentia de Plati va obtine acreditare definitiva, dar va fi monitorizata permanent

Data publicarii: 13-12-2007 | Economie

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va obtine acreditare definitiva, dar trebuie sa respecte un plan de monitorizare in urmatoarea perioada, au declarat, joi, surse din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit surselor citate, APIA respecta conditiile pentru obtinerea acreditarii definitive, dar Autoritatea Competenta din MADR va monitoriza activitatea agentiei, deoarece mai persista anumite deficiente. Astfel, principalele domenii din activitatea APIA care vor fi monotorizate in perioada urmatoare tin de functionarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), dar si de elaborarea anumitor manuale de proceduri.

Monitorizarea activitatii unei agentii de plati dupa obtinerea acreditarii este, de fapt, prevazuta in regulamentul european.

"Statele membre sunt obligate sa verifice periodic daca agentia de plati continua sa indeplineasca criteriile de acreditare si sa stabileasca un sistem pentru schimbul de informatii referitor la posibilele cazuri de neconformare. Se stabileste o procedura pentru rezolvarea acestor cazuri incluzand obligatia de a stabili un plan pentru a remedia orice deficiente identificate intr-un interval de timp determinat", se precizeaza in regulamentul Comisiei privind acreditarea agentiilor de plati.

De asemenea, pentru a fi acreditata, o agentie de plati trebuie sa indeplineasca anumite criterii stabilite de Comisie cu privire la mediul intern, activitati de control, informare si comunicare, precum si monitorizare.

Comisia Europeana a informat, recent, ca va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva, pana in 16 decembrie, problemele in vederea acreditarii depline a APIA. Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat ca exista conditiile necesare pentru acreditarea definitiva a APIA, dar o decizie va fi luata in functie de raportul de audit al firmei Deloitte.

Potrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlui in teren.

In subordinea MADR functioneaza doua agentii responsabile cu gestionarea fondurilor europene, respectiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Cele doua agentii de plati au obtinut acreditare provizorie in data de 15 decembrie 2006.

Pe cele doua componente, plati directe si dezvoltare rurala, Romania va primi de la Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013 fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: