Partidele au votat bugetul, dar spun ca votul nu este unul de sustinere a Guvernului

Data publicarii: 20-12-2007 | Economie

Liderii partidelor politice si-au motivat joi votul dat pe proiectele de buget de stat si cel al asigurarilor sociale, in principal pentru ca s-au inclus amendamentele dorite, iar presedintele PSD Mircea Geoana a punctat ca aceasta nu inseamna o cautionare a Cabinetului Tariceanu II.

Singurul partid care a votat impotriva bugetului de stat a fost Partidul Democrat-Liberal, insa pana si parlamentarii noii formatiuni au fost de acord cu bugetul asigurarilor sociale.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca partidul sau a facut ce a putut "in aceasta conjunctura", dar a punctat ca votul parlamenatarilor social-democrati nu este unul "de cautionare" a unui Guvern care este "tot mai subred", ci unul de oportunitate. Liderul PSD a explicat ca este obligatia social-democratilor in Parlament sa incerce sa impuna si sa voteze amendamente sociale. De asemenea, Geoana a tinut sa asigure ca bugetul pe 2008 este ultimul construit pe o politica de dreapta, iar de anul viitor va fi unul al solidaritatii, de stanga.

Presedintele PSD Mircea Geoana a precizat ca a avut de luat o decizie dificila, in conditiile in care proiectul de buget reprezinta o oportunitate si o ocazie politica de a demonstra ca Guvernul Tariceanu II nu are sustinere parlamentara, dar obligatia PSD a fost de a incerca sa aduca toate corecturile necesare.

Potrivit lui Geoana, proiectul de buget nu este diferit de anii 2005 ori 2006, cand exista o majoritate de sustinere a guvernarii. Liderul PSD a afirmat ca, cel mai probabil, Guvernul va fi nevoit sa aduca rectificari bugetului in 2008, iar social-democratii vor fi foarte atenti sa urmareasa modul in care se va continua politica bugetara.

Geoana le-a multumit colegilor ca s-a reusit obtinerea unei majoritati in Parlament, mai ales pentru chestiuni precum imbunatatirea situatiei pensionarilor, rambursarea tichetelor de masa, pensiilor pentru sotul decedat, care raspund partial "nevoii de demnitate si respect" a acestei categorii sociale. Liderul PSD si-a declarat satisfactia ca un program social-democrat "de mare succes" a fost extins pentru clasele V-VIII, dar si ca in jur de 30.000 de liceeni vor primi burse sociale. In plus, acceptarea amendamentului privind salariile profesorilor si cresterea bugetului pentru agricultura au reprezentat noi motive de multimire pentru Geoana.

Deputatul PD-L, Gratiela Iordache, a explicat motivul pentru care colegii sai nu au votat bugetul de stat - este "nerealist, nesustenabil, nefundamentat". In plus, Iordache s-a declarat nemultumita si de neacceptarea amendametelor formatiunii sale. De mentionat ca PD si PLD au fost singurele formatiuni care nu au participat la discutiile premergatoare votului pe buget. In schimb, deputatul democrat-liberal a subliniat ca bugetul asigurarilor sociale a fost votat de colegii sai.

Senatorul PC, Sabin Cutas, a explicat ca parlamentarii partidului au votat ambele proiecte, pentru ca amendamentele au fost acceptate. Conservatorul nu a uitat insa sa-l roage pe primul-ministru si pe colegi sa tina cont anul viitor de initiativele partidului sau "care vor ajuta societatea romaneasca" - acceptarea unui TVA redus la alimentele de baza, cresterea alocatiei la 50 de lei, neimpozitarea profitului reinvestit.

Liderul PRM Gheorghe Funar a precizat ca PRM a votat cele doua proiecte de lege, mai ales ca s-au acceptat o parte din amendamente. "A fost adoptat un buget pentru anul electoral 2008, un buget care sa permita si PSD-ului sa intre la guvernare la anul", nu a uitat sa adauge, ironic, Funar, facand aluzie la negocierile dintre social-democrati si liberali.

Parlamentul a adoptat joi bugetul de stat si pe cel al asigurarilor sociale, pentru primul votand 249 de parlamentari si exprimandu-se impotriva 93, in timp ce pentru al doilea inregistrandu-se 342 de voturi pentru si doua abtineri.

Mare parte din amendamente vizeaza introducerea unor masuri sociale si sunt rezultatul unui compromis facut de guvernul de dreapta condus de Tariceanu. Practic, guvernantii liberali au fost obligati sa negocieze si sa accepte mare parte din revendicarile oamenilor lui Mircea Geoana, pentru a-si asigura astfel majoritatea necesara adoptarii celei mai importante legi a Executivului.

Adoptarea unui pachet de masuri precum cresterea salariilor pentru profesori sau majorarea pensiilor poate fi pusa si in contextul faptului ca anul 2008 este un an electoral, iar cutuma arata ca, toate guvernele care s-au succedat la putere, au incercat sa isi sporeasca capitalul electoral, mai cu seama in anul alegerilor, prin astfel de masuri cu profunda tenta populista, masuri ce au fost decontate ulterior tot de catre contribuabil, ca urmare a efectelor pe care le au asupra economiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: