Alocatia de stat pentru copii si ajutorul pentru sotul supravietuitor vor creste cu 25% in 2008

Data publicarii: 04-01-2008 | Economie

Alocatia de stat pentru copii si ajutorul pentru sotul supravietuitor vor fi majorate cu 25% in acest an, alocatia urmand sa creasca, de la 1 martie de la 32 la 40 de lei, in timp ajutorul pentru sotul supravietuitor va fi majorat in ianuarie, a anuntat, joi, un comunicat al Ministerului Muncii.

Incepand cu 1 martie 2008, alocatia de stat pentru copii va creste cu 25% pana la 40 lei, "depasind astfel angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, conform caruia alocatia de stat pentru copii trebuia sa ajunga in 2008 la echivalentul a 10 euro", potrivit unui comunicat remis, joi, de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES).

Si cuantumul ajutorului lunar pentru sotul supravietuitor se va majora tot cu 25%, incepand din ianuarie. Astfel, sotul supravietuitor care primea 90 lei va primi 112,5 lei, iar cel care primea un ajutor de 35 lei va primi 43,75 lei.

Acordarea acestui ajutor a fost reglementata prin Legea 578/2004, care nu a avut finantare in perioada 2005-2007. Astfel, sotul supravietuitor care beneficiaza de o pensie mai mica de 364 lei sau stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, precum si daca beneficiaza atat de pensie stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, cat si in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori, primea un ajutor de 90 de lei. Ajutorul de 35 lei a fost stabilit pentru sotul supravietuitor care are numai o pensie mai mica de 140 lei, stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori.

De asemenea, pentru a putea primi ajutorul pentru sotul supravietuitor incepand cu luna ianuarie, pensionarii care indeplinesc conditiile trebuie sa contacteze Casele Judetene de Pensii pentru a intocmi dosarele si pentru a depune actele necesare.

Guvernul a adoptat, in septembrie 2007, o ordonanta prin care alocatia de stat pentru copii era majorata de la 1 ianuarie 2008 cu aproximativ 28%, de la 25 de lei, la 32 de lei. Acest drept este platit pana la implinirea varstei de 18 ani, nu pana la finalizarea cursurilor unei scoli, cum se intampla pana anul trecut. Premierul Calin Popescu Tariceanu declara, la acea data, ca suma necesara platii alocatiilor va fi de peste 1,76 milioane lei, iar de acest drept vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de copii.

Ministerul Muncii plateste, prin Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, alocatiile tuturor copiilor, atat celor prescolari, cat si celor care urmeaza cursurile unei scoli, plata acestui drept urmand a fi sistata la implinirea varstei de 18 ani.

Normele metodologice de aplicare a Legii 578/2004 ar urma sa fie aprobate in prima sedinta de Guvern din 2008, se mai arata in comunicat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: