Ministrul portughez de finante cere finalizarea rapida a achetei privind banca Millennium bcp

Data publicarii: 07-01-2008 | International

Ministrul de finante al Portugaliei a cerut autoritatilor sa finalizeze rapid achetarea grupului bancar Millenium bcp si sa pedepseasca pe cei responsabili pentru irelgularitati ale activitatii celei mai mari banci portugheze listate la bursa, informeaza Reuters. "Este important ca autoritatile sa finalizeze ancheta si sa ii pedepseasca pe vinovati, indiferent de efecte", a declarat ministrul portughez, Fernando Teixeira dos Santos, dupa o intrunire a guvernului.

Banca este investigata pentru achizitia propriilor actiuni prin intermediul unor companii off-shore fara a anunta aceste operatiuni, atunci cand a efectuat o majorare de capital, in anii 2000 si 2001.

Millenium a respins acuzatiile.

"Nu putem ignora faptul ca au existat o serie de acuzatii privind anumite operatiuni ilegale ce sunt investigate de catre autoritati", a declarat Teixeira dos Santos.

Banca centrala a Portugaliei si autoritatile de reglementare a bursei portugheze au lansat luna trecuta doua anchete separate privind activitatea Millenium bcp dupa primirea unor plangeri din partea investitorului Joe Berardo, care a oferit autoritatilor documente ce, conform acestuia, dovedesc existenta unor ilegalitati, informeaza Reuters.

Berardo, care detine 6,8% din Millenium bcp, a mai depus o plangere si la produrorul general al Portugaliei.

Fostul presedinte al bancii, Jorge Jardim Goncalves, care a fondat Millenium bcp in 1985, transformand-o in cea mai mare banca listata a Portugaliei, ar putea fi implicat in acheta impreuna cu managementul curent al bancii, condus de Filipe Pinhal.

Pinhal va renunta la functie in zilele ce vor urma iar actionarii Millenium bcp vor vota un nou director executiv la data de 15 ianuarie.

Acestia trebuie sa aleaga intre Carlos Santos Ferreira, un fost presedinte al bancii de stat Caixa Geral de Depositos, care a lucrat cu partidul socialist, aflat la guvernare, si Miguel Cadilhe, un fost ministru de finante, membru al partidului de opozitie PSD.

PSD, partidul de opozitie de centru-dreapta, a acuzat guvernul de implicarea in alegerea viitorului CEO al Millenium bcp, din cauza legaturilor din trecut cu Santos Ferreira.

Teixeira dos Santos a precizat ca guvernul nu are niciun rol in alegerea viitorului director executiv al bancii.

"Alegerea apartine actionarilor, propunerile trebuie sa apartina actionarilor iar guvernul nu s-a implicat, nu a sugerat, propus, sau indicat niciun nume actionarilor", a declarat ministrul portughez.

Santos Ferreira a fost rugat sa candideze de catre un grup de actionari, fiind considerat favorit in aceasta cursa, beneficiind de sprijinul a peste 50% dintre actionari, conform unor informatii aparute in media.

Presedintele portughez Anibal Cavaco Silva si primul ministru Jose Socrates au declarat ca doresc solutionarea cat mai rapida a problemelor bancii Millenium bcp, pentru a evita efectele negative asupra credibilitatii banci.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: