Modalitatea de calcul a taxei de prima inmatriculare va fi schimbata pana la sfarsitul lui ianuarie

Data publicarii: 09-01-2008 | Economie

Modalitatea de calcul a taxei de prima inmatriculare va fi schimbata, pana la sfarsitul lunii ianurie, luandu-se in considerare criterii stabilite de Comisia Europeana, a afirmat, marti, ministrul mediului, Atilla Korodi, care s-a aratat in continuare un sustinator al taxei.

"Raman si in 2008 un sutinator a taxarii poluarii de la masini. Se schimba modalitatea de calcul, lucru care se va intampla pana la sfarsitul lui ianuarie pentru ca trebuie sa raspundem Comisiei Europene", a precizat Korodi. Ministrul a explicat ca taxa va fi modificata in baza unor criterii care au fost definite de CE si va fi aplicata in cazul tuturor masinilor care vor intra pe piata romaneasca (vechi sau noi).

Premierul Calin Popescu Tariceanu declara, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incat valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce varsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pana la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pana la 90%.

Premierul a adaugat ca guvernul intentioneaza sa instituie posibilitatea restituirii valorii reziduale a taxei atunci cand autovehiculul inmatriculat in Romania se vinde unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei. Premierul a precizat ca proiectul de act normativ privind modificarea taxei este intr-o faza avansata a elaborarii.

Taxa de inmatriculare a devenit, in martie 2007, obiectul unei proceduri de infringement (incalcare a tratatului) deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei. Autoritatile romane si Comisia Europeana au purtat o ampla corespondenta pe acest subiect, in ultimele noua luni, insa nu au ajuns la un acord.

Comisia Europeana a decis, in urma cu aproape o luna, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului)  impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare. Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.

A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, "reasoned opinion", care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.

Incasarile din taxa de inmatriculare auto au ajuns, in primele zece luni si jumatate ale anului 2007, la suma de 787,06 milioane lei (aproximativ 225 milioane euro), potrivit datelor furnizate NewsIn de Ministerul Economiei si Finantelor. Pentru anul viitor, Finantele au programat incasari din aceasta taxa de 600,8 milioane lei.

Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: