Bursele din SUA scad pe fondul ingrijorarilor din sistemul bancar, iar aurul atinge un nivel record

Data publicarii: 09-01-2008 | International

Titlurile listate pe bursele americane s-au depreciat marti, dupa castigurile anterioare inregistrate pe pietele de capital la nivel mondial, pe fondul ingrijorarilor legate de incetinirea economiei SUA, in timp ce aurul a atins un pret record in urma scumpirii petrolului, relateaza Reuters.

Mai multe dovezi ale slabirii pietei ipotecare din Statele Unite au iesit la lumina, dupa ce vanzarile de locuinte au scazut in noiembrie cu 2,6%, in timp ce teama de noi pierderi in urma crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat au afectat actiunile bancilor.

"Zvonurile persistente legate de masurile extrem de drastice pe care institutiile financiare vor trebui sa le ia pentru echilibrarea bilanturilor contabile, in special in sectorul ipotecar, este ceea ce duce la scaderea burselor, dupa un start puternic", a declarat Peter Kenny, director in cadrul Knight Equity Markets.

Pana la mijlocul sedintei de marti din New York, indicele industrial Dow Jones a coborat cu 0,36%, la 12,782 puncte, in timp ce indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 0,18%, pana la 1.413,61 puncte, iar indicele Nasdaq Composite a inregistrat o scadere de 0,14%, la 2.495,87 puncte.

Mai devreme, cotatiile actiunior din Europa si Japonia au crescut, ducand la o urcare a principalului indice din lume, Morgan Stanley, cu 0,25%, la 391,21 puncte.

Indicele FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,7% la 1.467,76 puncte. Companiile farmaceutice s-au numarat printre liderii pietei, cotatia actiunilor GlaxoSmithKline crescand cu 3%, iar cea a actiunilor Roche cu 6%.

In Tokyo, indicele Nikkei a incheiat sedinta in urcare pentru prima oara in acest an, dupa ce a atins nivelul minim al ultimelor 18 luni.

"Piata este impartita intre doi factori: teama de recesiune, atat in ceea ce priveste castigurile cat si factorii macroeconomici, si speranta ca banca centrala americana, Federal Reserve, va reduce drastic dobanda de politica monetara", a declarat un strateg din cadrul AXA Investment Managers, Franz Wenzel.

Aurul s-a scumpit pana la un nou nivel record de 880,1 dolari/uncie pana la mijlocul sedintei de tranzactionare de pe piata new-yorkeza, reflectand temerile privitoare la problemele economice internationale.

"Asistam cu certitudine la intrari de bani in piata dinspre investitori, ceea ce nu este o surpriza in contextul economic incert actual", a spus un trader de la Haereus, Alexander Zumpfe, citat de Reuters.

Pretul petrolului a reinceput sa creasca dupa trei zile de scadere, sustinut de amenintarile de violente in Nigeria si de estimarile unei noi scaderi a stocurilor americane de petrol saptamana trecuta.

Pana la mijlocul sedintei de tranzactionare de pe piata new-yorkeza, cotatia contractelor la termen (futures) pentru petrol cu scadenta in februarie urcase cu 2,21 dolari, adica 2,32%, pana la un nivel de 97,30 dolari/baril.

Grupuri armate planuiesc un atac asupra unei rafinarii din sudul Nigeriei, regiune producatoare de petrol, potrivit unor surse de securitate, citate de Reuters.

Pe pietele valutare, dolarul s-a depreciat, desi analistii au spus ca majoritatea vestilor proaste despre starea celei mai mari economii a lumii au fost deja luate in considerare de catre jucatorii de pe piete.

Indicele dolarului New York Board of Trade a coborat cu 0,15%, pana la un nivel de 76,06 puncte pana la jumatatea sedintei de tranzactionare, in timp ce euro s-a apreciat cu 0,17% fata de moneda americana, pana la cotatia de 1,4710 dolari/euro. Cotatia dolarului fata de yenul japonez a stagnat in jurul valorii de 109,34 yeni/dolar.

Majoritatea analistilor continua sa creada ca dolarul se va deprecia, desi considera ca scaderile vor fi mai temperate fata de cele de anul trecut.

"In opinia noastra, dolarul isi va relua tendinta de depreciere, desi aceasta nu va mai fi la fel de constanta cum a fost anul trecut", se spune intr-o nota adresata clientilor de analistii de la Commerzbank Corporates & Markets.

Pe pietele de obligatiuni, titlurile de stat americane s-au depreciat marti, in contextul in care castigurile inregistrate mai devreme pe pietele de actiuni au scazut caracterul de factor de protectie impotriva riscurilor al titlurilor de stat, iar investitorii au luat in considerare ultimele declaratii ale oficialilor bancii centrale americane, Federal Reserve.

Titlurile de stat pe 10 ani ale Trezoreriei americane s-au ieftinit cu 0,22 puncte procentuale, cu un randament de 3,86% la mijlocul sedintei de tranzactionare de pe piata new-yorkeza.

Investitorii au asteptat sa vada in ce masura autoritatile de politica monetara vor sustine in vreun fel speculatiile jucatorilor de pe piata, potrivit carora Federal Reserve ar putea sa coboare cu 0,5% dobanda de politica monetara la reuniunea din 29-30 ianuarie, pentru a ajuta economia americana.

In ceea ce priveste Banca Centrala Europeana (BCE), analistii estimeaza ca institutia cu sediul la Frankfurt isi va mentine dobanda de politica monetara la nivelul actual de 4% la reuniunea de joi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: