Banca Centrala Europeana trebuie sa reduca acum dobanda de referinta - economist ONU

Data publicarii: 09-01-2008 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana are responsabilitatea de a reduce "acum" dobanda depolitica monetara, pentru a elimina o parte din riscurile ce ameninta cresterea economiei globale, a declarat miercuri un inalt responsabil al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), citat de AFP.

"Banca centrala Europeana trebuie sa faca ceva, acum, fara a astepta ca intreaga luma sa inteleaga ca ritmul de crestere economica in Europa a scazut", a declarat directorul diviziei de globalizare si strategii de dezvoltare din cadrul Comisiei Natiunilor Unite privind comertul si Dezvoltarea, Heiner Flassbeck, conform AFP.

Avand in vedere ca sunt mari sanse ca BCE sa mentina dobanda de referinta la nivelul de 4% cu ocazia reuniunii de joi, economistul a precizat ca "din nou BCE actioneaza prea tarziu iar masurile nu sunt suficiente" pentru a relansa economia.

Flassbeck s-a declarat dezamagit de faptul ca BCE pare implicata intr-o "lupta interna" intre adeptii si adversarii unei reduceri a dobanzii de referinta.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagardere, a cerut marti Bancii sa aiba drept obiectiv prioritar asigurarea cresterii economice, chiar daca acest lucru presupune temporar o inflatie mai mare.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a accentuat la sfarsitul saptamanii trecute necesitatea continuarii luptei impotriva majorarii preturilor.

Pentru ONU, care publica miercuri un raport privind perspectivele economiei mondiale in 2008, UE si Japonia trebuie sa asigure rolul de "locomotiva" economica, rol asigurat pana in acest moment de Statele Unite ale Americii.

Insa banca centrala a Japoniei nu beneficiaza de o marja operationala prea extinsa, avand in vedere ca dobanda de politica monetara in Japonia este deja foarte mica, de 0,50%.

"Economia americana trece prin mari probleme, cele mai mari din ultimii 20 de ani, si este deci randul Europei sa stimuleze economia intr-o masura mult mai mare decat o face momentan", a declarat Flassbeck.

"Daca nu o va face prin intermediul politicii monetare, trebuie sa actioneze prin politica bugetara, insa Europa este mai blocata in cadrul acestui sector decat a fost vreodata", a adaugat acesta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: