Valoarea pietei IT din Romania ar putea ajunge la 1,37 miliarde euro in 2008

Data publicarii: 11-01-2008 | Afaceri

Valoarea pietei IT din Romania ar putea creste anul acesta pana la 1,37 miliarde euro, cu 11% mai mult fata de anul trecut, insa se preconizeaza o scadere a ritmului de crestere fata de cel din 2007, se arata intr-un studiu al IDC publicat joi.

In 2007 piata IT a avut o crestere de 16,7%.

Segmentul de hardware va ramane cea mai importanta componenta a pietei IT din Romania in 2008, ca urmare a cererii foarte mari pentru PC-uri. Desi desktop-urile vor depasi notebook-urile ca numar de unitati vandute cu un raport de aproximativ 3/1, ultimele vor continua sa se vanda cu o rata de crestere dubla fata de cea a desktopurilor. Per total, rata de crestere a valorii pietei PC, exprimata in euro, se va situa aproape de 10%, ca urmare a maturizarii pietei si a scaderii preturilor la calculatoare. 

"Accesul la conexiunile broadband (internet in banda larga) fixe si mobile se raspandeste foarte rapid, ceea ce influenteaza pozitiv si achizitia de PC-uri. Mai multe PC-uri inseamna mai multe conexiuni la internet si mai multa cerere pentru broadband", a spus analistul IDC Romania, Madalin Lazarescu.

Investitiile in serviciile IT vor creste cu 19,6% pana la sfarsitul acestui an, reprezentand o crestere cu 2 puncte peste rata de anul trecut. "Desi cresterile vor fi solide in acest an, vanzatorii isi vor pune in valoare intreg arsenalul pentru a castiga teren," spune analistul IDC Romania, Calin Mirea.

"Serviciile de suport si integrare de sistem vor continua sa domine piata serviciilor IT iar contractele tip proiect vor deveni din ce in ce mai raspandite in decursul anului. Asta va incuraja competitia, deoarece contractele tip proiect cu un termen de finalizare clar stabilit inseamna ca beneficiarii pot migra de la un furnizor la altul mult mai usor decat in cazul unor contracte de servicii pe termen lung."

Piata de software va inregistra o crestere de circa 11% in 2008, deoarece Romania, ca stat membru UE, va fi o piata atractiva pentru vanzatorii de software din Europa, iar vanzatorii locali fara strategii puternice pentru dezvoltare vor avea de suferit. "Cel mai important este ca vanzatorii sa se specializeze pe anumite nise" a explicat Calin Mirea.

Potrivit reprezentantului IDC, segmentul IMM-urilor prezinta cel mai mare potential pentru anii care urmeaza.

"Investitiile din zona IMM-urilor au fost rezervate in ultimii ani, dar competitia europeana si globala, precum si aderarea la Uniunea Europeana le obliga sa se alinieze la practicile din Occident. In mod sigur vom avea o crestere semnificativa in urmatorii ani in ceea ce priveste achizitia de software de business si unelte de analiza de piata", a declarat agentiei NewsIn, Calin Mirea.

IDC publica mai mult de 25 de studii anuale, analize trimestriale si baze de date continand informatii despre piata IT din Romania.

NewsIn