Leul se prabuseste, valoare record a euro - 3.6822 lei

Data publicarii: 11-01-2008 | Economie

Romanii cu rate in euro au mai pierdut joi niste bani. Euro a crescut cu inca cinci bani, depasind nivelul de 3,68 lei, oficial. Este cel mai mare curs inregistrat pe piata valutara romaneasca in ultimii doi ani. In acelasi timp, cursul leu/dolar a depasit valoarea de 2,5 lei, pentru prima data din aprilie anul trecut. Deprecierea leului nu ii va afecta doar pe cei care s-au imprumutat in valuta. Cresterea euro se va reflecta in pretul tuturor bunurilor din import.

Singurii care vor avea de castigat de pe urma deprecierii monedei nationale sunt exportatorii si angajatii companiilor care platesc salariile in euro.

Fluctuatia monedei nationale nu va afecta accizele, care sunt calculate in euro, dar la cursul din luna octombrie.

Bursa - In cadere libera

Caderea monedei nationale este insotita de scaderea indicilor bursieri. Cel mai mult au pierdut actiunile societatilor de investitii financiare. Indicele BET-FI, care reuneste cele 5 SIF-uri, a scazut de la inceputul anului cu peste 11 procente. La randul sau, indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a pierdut 7% in primele zece zile din 2008.

Analistii pun scaderea accentuata a bursei atat pe fondul tendintei negative de pe plan international, cat si pe seama situatiei macroeconomice din Romania. Multe fonduri de investitii straine au decis sa-si reduca riscurile, iar prima masura a fost vanzarea de actiuni, explica analistii.

Antena 3