Banca Centrala Europeana prevede cresteri excesive de salarii care vor spori riscurile inflationiste

Data publicarii: 12-01-2008 | Economie

Banca Centrala Europeana (BCE) estimeaza ca salariile vor fi majorate peste asteptari, ceea ce va atrage riscuri tot mai mari de accentuare a inflatiei, a declarat un membru al consiliului de guvernare al BCE, Axel Weber, citat de Reuters.

Dupa ce a mentinut joi dobanda de politica monetara, BCE a facut clar faptul ca nu tolereaza spirala salarii-preturi sau accentuarea tendintei inflationiste, a declarat Weber pentru televiziunea germana ZDF, interviu preluat de Bundesbank. "Observam, cu siguranta, pericolul unor majorari salariale peste asteptari si, implicit, a cresterii preturilor", a mai spus Weber.

"Aceasta ar accelera inflatia pe termen scurt si am avea apoi nevoie de mai mult timp pentru a reveni la stabilitate. Nu vom tolera acest lucru", a spus joi oficialul BCE.

Weber, care este presedintele bancii centrale a Germaniei, a spus ca BCE estimeaza pentru Germania o crestere economica de aproximativ 2% sau mai putin, nivel considerat "satisfacator".

"Ceea ce este mai important pentru noi in acest moment este ca am stabilit foarte clar ca vom impiedica "din fasa" orice tendinta inflationista, daca ameninta sa afecteze evolutia viitoare a inflatiei", a mai spus acesta.

Weber a adaugat ca nu considera ca Germania risca sa intre in recesiune si a repetat previziunea facuta de Bundesbank pentru cresterea economica a celei mai mari economii europene in 2008, de aproape 2%, neajustata pentru zilele lucratoare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: