Ludovic Orban: in 2009 fondul de pensii va trebui subventionat cu bani de la buget

Data publicarii: 13-01-2008 | Economie

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, intr-un interviu acordat Hotnews-BBC, ca in 2009 fondul de pensii va trebui subventionat cu bani de la buget.

Ludovic Orban"Va fi necesara subventionarea fondului de pensii. Veniturile care se vor incasa din contributiile de asigurari sociale platite de contribuabili vor trebui suplimentate cu o subventie, care, sigur, in momentul de fata nu este clar definita, nu este o suma, este intre un minim si un maxim...", a afirmat Orban, care spune ca nu poate face o estimare, dar "exista calcule facute pe care le cunosc si domnul Pacuraru si domnul Vosganian".

Liberalul a admis ca majorarea pensiilor convenita de PSD si PNL este "mai mare decat era cresterea sustinuta de ritmul de crestere economica".

"Noi am inceput elaborarea si voiam sa initiem proiectul de crestere a pensiilor, dar sigur ca in calculele pe care le facusem pana la momentul respectiv, lucru care a si fost argumentat public de domnul Vosganian si de domnul Pacuraru, cresterea ar fi fost un pic mai mica decat cresterea stabilita. (...) Deci, o perioada de timp ne-am asumat riscul de a subventiona fondul de pensii, asta este de fapt lucrul care s-a decis in unanimitate in Parlament. Printr-un acord politic al tuturor partidelor politice. Nu vreau sa ne asumam noi ca Partid National Liberal acest lucru. Toate partidele au decis sa ofere asa, o crestere a pensiilor mai mare decat era cresterea sustinuta de ritmul de crestere economica pentru a face un pic de dreptate", a explicat Orban.

"E adevarat ca de multe ori a trebuit sa facem anumite compromisuri in ceea ce priveste programul social", a mai admis liderul liberal.

Guvernul si sindicatele vor elabora, in decurs de o luna, o analiza a sustenabilitatii pe termen mediu si lung a sistemului public de pensii, avand in vedere legislatia actuala, a fost concluzia intalnirii dintre cele doua parti mediata de presedintele Traian Basescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: