160 de mistreti, doborati de 30 de oaspeti afaceristi ai lui Tiriac

Data publicarii: 13-01-2008 | Mediu

Vanatoarea-macel organizata de miliardarul Ion Tiriac pe domeniul de la Balc (Bihor) s-a incheiat cu rezultate ceva mai "modeste" decat in precedentele trei editii, noteaza Gandul. Sateni angajati ca gonaci au spus ca, de data aceasta, n-au fost doborati "decat" 160 de mistreti. Si participarea pare sa fi fost mai redusa anul acesta: circa 30 de vanatori, fata de 45 anul trecut. Ritualul a fost, insa, acelasi: colegi miliardari si politicieni europeni depusi de avioanele personale pe aeroportul din Oradea, defilare de jeep-uri spre domeniul lui Tiriac si doua zile de impuscat mistreti. Oamenii locului spun ca in tarcul de 1.500 de hectare al lui Tiriac erau inchise peste 800 de exemplare.

Ion Tiriac (Sursa poza: Adevarul)Sambata, VIP-urile s-au intaratat la vanatoare prelungind partida cu peste trei ore fata de programul stabilit. In opt ore, impartite in doua reprize (goane), au fost impuscati 120 de porci. Ieri, pana la pranz, s-a mai tras o repriza, dupa care, incepand cu ora 13, a inceput imbarcarea in jeep-uri si jet-uri. In urma lor au fost trimise doua TIR-uri care sa incarce "trofeele". Carnea urmeaza sa fie data unor asezaminte sociale si celor peste 100 de gonaci angajati de Tiriac cu un milion si jumatate vechi.

In acest an, miliardarul roman a dorit mai multa discretie in jurul evenimentului, tinand presa departe de domeniul sau de vanatoare. Se stie, insa, ca printre participantii fideli se numara Wolfgang Porsche (mostenitorul companiei auto cu acelasi nume) sau Franz Rauch - regele sucurilor naturale. Desi a facut din macelul anual de la Balc un fel de eveniment monden, in editiile precedente s-a dovedit ca publicitatea este doar negativa.

A ramas de pomina editia din 2005, cand Adrian Nastase a impuscat singur 23 de animale. Reactiile impotriva partidei de vanatoare de la Balc nu au lipsit nici de data aceasta. Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor a emis ieri urmatorul comunicat: "Raportandu-ne numai la Legea 205/2004 privind protectia animalelor, conform art. 6 alin. (2) lit. a) (practicarea tirului pe animale captive), vanatoarea organizata anual la Balc de catre d-ul Ion Tiriac este ILEGALA. Este inadmisibil ca autoritatile, care ar trebui sa monitorizeze respectarea legii, sa accepte si chiar sa "vegheze ocrotitor" pentru "buna desfasurare" a unei actiuni interzise prin lege". Referirea la autoritati vizeaza politia. Seful Politiei Bihor a asigurat evenimentului mai multe dispozitive de politisti de circulatie sau de la posturile satesti, pentru ca vanatorii sa impuste "in liniste".

Gandul

Mai citeste si:

Tiriac a dat 45.000 de euro pe un brad Louis Vuitton

Ultimele stiri pe BankNews.ro: