Vosganian vrea ca deficitul bugetar din 2008 sa fie mai mic decat cel de anul trecut

Data publicarii: 15-01-2008 | Economie

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va propune primului ministru o serie de masuri pentru limitarea unor cheltuieli mai putin importante, astfel incat deficitul bugetar, planificat la la 2,8% din PIB, sa fie mai mic decat in 2007, a spus, marti, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

In 2007, deficitul bugetar a fost de 2,4% din produsul intern brut (PIB).

"Nu vrem, insa, sa diminuam cheltuielile cu investitiile", a precizat Vosganian, la seminarul EuroMoney de la Viena, adaugand ca se pot reduce cheltuieli precum cele pentru automobile ale autoritatilor.

Reducerea deficitului bugetar are drept motivatie corelarea cu politica monetara a bancii centrale in lupta pentru calmare a preturilor.

"Singurul mod prin care Guvernul poate ajuta banca centrala este de a mentine un deficit bugetar cat mai mic", a declarat Vosganian.

Banca centrala a cerut, in repetate randuri in ultimele luni, o politica fiscala putin generoasa, in conditiile in care inflatia - de 6,57% la finalul anului trecut - a depasit cu mult tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 4% plus sau minus 1%. BNR a inasprit, de altfel, politica monetara in doua reprize, urcand dobanda cheie - pe care o plateste bancilor la depozitele atrase - de la 7% la 8% pe an.

Ministrul a mentionat ca principalul factor care a inflamat inflatia in ultimele luni a fost scumpirea alimentelor. "Daca n-ar fi fost seceta, inflatia ar fi fost de 4,2%", a estimat Vosganian, care a adaugat ca anticipeaza - moderat pesimist - o inflatie anuala de 5-5,5% pentru finalul lui 2008.

"Avem un deficit structural de circa 2% din PIB, insa prin aceste masuri sper sadiminuam deficitul propus Parlamentului (de 2,8% din PIB pentru 2008 n.r.)", a precizat ministrul economiei si finantelor.

Varujan Vosganian a mentionat ca nu poate face mai mult, deoarece anumite cheltuieli sunt impuse de Agenda Lisabona, care vrea sa transforme UE in cea mai competitiva si dinamica economie din lume pana in 2010, bazata pe cunoastere, asigurarea unui numar sporit de locuri de munca si a unei mai mari coeziuni sociale.

"Am marit bugetul educatiei de la 3,4% la 6% din PIB, cel pentru sanatate de la 3% la 5,5%, iar bugetul alocat cercetarii a fost majorat de la 0,1% la 0,9% din PIB", a explicat Vosganian.

Totusi, ministrul este convins ca deficitul bugetar va fi mentinut in limite rezonabile si ca va fi chiar diminuat in anii viitori pana la 0,9% din PIB in 2010.

De altfel, consolidarea fiscala face parte dintre primele trei prioratati ale ministrului pentru 2008, alaturi de continuarea cresterii economice sustenabile si reforma din sectorul energetic.

Ultima prioritate mentionata va presupune vanzarea unor unitati hidro, continuarea demersurilor pentru constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda si o noua listare la bursa a unei companii pana la finalul anului.

In privinta dezvoltarii economice, Vosganian estimeaza o crestere anuala medie a PIB-ului Romaniei de 5% pana in 2014, cand este programata intrarea in zona euro. "Pentru 2008, noi am estimat o crestere economica de 6,5%, insa Banca Mondiala vede o crestere de doar 5,9%. Vom vedea ce se va intampla", a conchis ministrul.

NewsIn