Seful BCR: titlurile Erste vor avea o lichiditate mare la Bursa din Bucuresti dupa listare

Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-Banci

Listarea Erste Bank - actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR) - pe piata romaneasca de capital va atrage noi investitori locali si nu va diminua lichiditatea de pe celelalte burse unde banca este listata, a spus luni seara directorul executiv al BCR, Manfred Wimmer.

"Vom oferi investitorilor de pe piata romaneasca posibilitatea de a-si diversifica portofoliul cu titluri ale unei companii straine si, de asemenea, vom da posibilitatea actionarilor romani ai Erste, care sunt salariati ai BCR, sa-si tranzactioneze la Bucuresti titlurile detinute", a spus Wimmer.

Listarea bancii austriece la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), programata sa se realizeze in februarie 2008, este prima listare a unei companii straine pe piata romaneasca de capital.

Erste mai este insa listata pe doua burse - din Viena si din Praga. S eful Wiener Boerse declarase, intr-un interviu in noiembrie 2007, ca este impotriva dublelor listari, deoarece micsoreaza lichiditatea pe piata de origine a emitentului.

"Nu incurajam dubla listare, pentru ca firmele locale trebuie listate pe piata locala, unde sunt mai bine cunoscute. Filozofia noastra este ca ceea ce se intampla pe o piata trebuie sa fie abordat local", a spus Buhl, pentru NewsIn. 

Directorul executiv al Bursei din Viena a facut, totusi, o exceptie in cazul Erste Bank, deoarece detine marci puternice pe pietele pe care opereaza, inclusiv pe cea romaneasca. Pe piata ceha, titlurile Erste au intrat la tranzactionare dupa preluarea bancii Ceska Sporitelna, cu o marca locala puternica. 

"Totusi, desi actiunile Erste sunt listate si la Praga, ele sunt putin tranzactionate acolo. Grosul tranzactiilor se face la Viena", a exemplificat Buhl. 

Directorul executiv al BCR a respins, insa, posibilitatea ca listarea la Bucuresti sa aduca o "splitare" a lichiditatii.

"Nu cred ca cei de la Bursa din Viena au de ce sa se teama, deoarece nici dupa listarea la Praga nu s-a produs o diminuare a lichiditatii la Viena", a spus Wimmer, care este convins ca titlurile Erste vor avea o lichiditate buna si la bursa din Bucuresti.

"Piata romaneasca de capital are, inca, o adancime redusa, iar actiunile Erste vor da posibilitatea investitorilor sa faca plasamente in actiuni care vor avea o lichiditate mare, deoarece sunt putine astfel de titluri pe bursa din Bucuresti", a mentionat Wimmer.

Un alt avantaj al titlurilor Erste este dat de stabilitatea acestora, a apreciat Wimmer, iar aceasta va atrage interesul investitorilor care prefera riscuri mai putine, precum fondurile de pensii.

De altfel, fondurile private de pensii obligatorii, care incepin 2006 sa colecteze contributii de la aderenti, vor avea nevoie de oportunitati de plasament si pe piata de capital.

NewsIn