Dijmarescu: BNR este ingrijorata de deprecierea leului, deoarece efectul este cresterea preturilor

Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este ingrijorata de deprecierea semnificativa a leului din ultima perioada, deoarece efectul acesteia este cresterea preturilor, in conditiile in care banca centrala tinteste inflatia, a spus marti viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, la seminarul Euromoney.

Declaratia vine in contextul in care leul s-a depreciat, marti, pana la cotatii de aproape 3,72 lei/euro, iar oficialul BNR a pus evolutia pe seama speculatorilor straini.

"Volatilitatea cursului, cauzata de investitori din Statele Unite sau din Londra, va continua pana cand se va ajunge la o rezolvare a problemei lichiditatii globale", a spus Dijmarescu.

Oficialul BNR a tinut, insa, sa avertizeze ca banca centrala "nu va precupeti niciun efort" pentru a-si atinge tinta de inflatie din acest an, de 3,8% plus sau minus 1%, pe care el o vede realizabila, in conditiile in care conteaza pe un efect de baza indus de preturile produselor agricole. "Suntem la BNR ca sa fin vigilenti, dar si activi", a spus el.

Astfel, Dijmarescu a precizat ca estimeaza o urcare a ratei inflatiei in prima parte a anului 2008 fata de nivelul din decembrie 2007 - de 6,57% - si o coborare a indicelui preturilor de consum in a doua parte pana in interiorul intervalului avut in vedere de BNR - de 2,8-4,8%, in conditiile unui an agricol "normal", dupa cel catastrofal din 2007, ca urmare a secetei. 

Oficialul BNR a mentionat ca estimarea privind inflatia din 2008 ia in calcul un deficit bugetar de 1,9-2% din PIB, mai mic decat cel programat de guvern.

NewsIn