Patru mari firme de pe Wall Street au fost chemate in fata Senatului american

Data publicarii: 16-01-2008 | International

Criza financiara din Statele Unite ia amploare. Patru firme importante de pe Wall Street trebuie sa se prezinte in fata Senatului american ca sa dea explicatii despre tranzactiile pe care le-au facut si despre eventualele actiuni care le-au permis sa evite impozitele pe dividende. Societatile vizate sunt Citigroup Inc, Lehman Brothers, MorganStanley si banca elvetiana UBS, banuite ca ar fi pacalit fiscul american cu peste 1 miliard de dolari.

CitigroupInc, Lehman Brothers Holdings, MorganStanley si banca elvetiana UBS AG sunt suspectate ca au facut manevre financiare ca sa evite plata impozitelor. Intregul scandal a fost declansat de un articol publicat in septembrie in Wall Street Journal. Informatiile i-au atras atentia sefului unei comisii a Senatului american dar si autoritatilor fiscale. Analistii spun ca daca ancheta va scoate la iveala mai multe nereguli, senatorii ar putea cere schimbarea legislatiei in domeniu.

Cele patru firme sunt banuite ca ar fi folosit instrumente financiare complexe cu ajutorul carora au reusit sa evite plata unor impozite care depasesc 1 miliard de dolari.

Reprezentantii celor patru institutii au refuzat sa faca declaratii. Anchetatorii cauta e-mailuri, materiale de marketing sau alte documente financiare din ultimii sapte ani care ar avea legatura cu aceste tranzactii suspecte. In cazul Lehman Brothers este cercetata orice informatie referitoare la asa-numita strategie Cayman Islands Trade.

Aceasta implica folosirea in principal a unor fonduri mutuale din strainatate si a unor fonduri de pensii. Majoritatea operatiunilor au fost realizate in Insulele Cayman. In plus, anchetatorii incearca sa afle si rolul pe care l-au jucat in aceste tranzactii si unii clienti, cum ar fi Angelo, Gordon & Co, Highbridge Capital Management, un fond controlat de JP Morgan Chase, si KBC Altzermative Investment Management.

The Money Channel